11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 7. новембар 2016.

Сабрања у Митрополији аустралијско-новозеландској

Литургија у руском манастир Богородице Казањске. Подршка изградњи храма Светог Луке у Ливерпулу. Архијерејска Литургија на имању колеџа Светог Саве.

Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Силуан служио је 4. новембра 2016. године, заједно са Митрополитом Руске Православне Заграничне Цркве г. Иларионом, Архиепископом канадским г. Гаврилом и Епископом канберским г. Георгијем, свету архијерејску Литургију у женском манастиру посвећеном Казањској икони Пресвете Богородице недалеко од Сиднеја.

У свом обраћању епископ Силуан је заблагодарио митрополиту Илариону на позиву да саслужује заједно са њим и браћом архијерејима. Пожелевши благослов Божји и напредак на монашком путу усавршавања Епископ је игуманији Марији и сестринству честитао радосни празник и истакао значај братске везе два народа, српског и руског, која се темељи пре свега на заједничкој им православној вери.

У суботу, 5. новембра 2016. године, владика Силуан је присуствовао свечаном банкету на коме су прикупљена средства за изгрању новог храма Светог апостола Луке у Ливерпулу. Епископ је честитао верницима ове парохије, на челу са свештеником Александрем Милутиновићем, и свима који су на било који начин допринели изградњи храма и до сада изведеним радовима са жељама да у овој изградњи храма допринесу свим областима живота Цркве.

Такође је пожелео парохијанима и добротворима да током градње храма и себе изграде на путу ка Богу, а самим се отворе и остваре у животу у заједници.

Српски колеџ Светог Саве у сиднејском предграђу Варовил је један од најважијих пројеката Митрополије аустралијско-новозеландске. Овај подухват српске заједнице, гледано са грађевинско-административне стране, имао је своје успоне и падове. Ипак међу верним народом и свештенством на челу са епископом Силуаном не јењава свест о значају и жеља за потпуном реализацијом овог пројекта. О томе сведочи и велики број верника окупљених на светој архијерејској Литургији коју је епископ Силуан, уз бројно свештенство, служио у недељу, 6. новембра 2016. године.

Бригу и иницијативу за велики пројекат, али и за целокупну заједницу, потврђују речи Епископа на Литургији. -Изучавање било које науке је корисно јер нам Господ допушта да истражујемо свет око себе. Посебност нашег будућег училишта је у томе што ће се свако сазнање и учење наше деце бити употпуњено, заокружено правом и вечном истином вере православне, вере светосавске, истакао је Епископ и исказао велику забринутост због подељености српске заједнице у Аустралији. -Позивам све Србе да живом речју стану једни пред друге како бисмо превазишли све несугласице и чисте савести носили име Светосаваца.

Несаломиви дух српске заједнице у жељи да колеџ Светог Саве не буде једини пројекат ове врсте потврђују и речи председника Одбора колеџа г. Стевана Р. Илића, који је изложио планове за реализацију актуеног пројекта и напредак институције колеџа.

Сабрање је настављено у просторијама колеџа до касних поподневних часова уз свечани ручак.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска




Нема коментара:

Постави коментар