11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 7. новембар 2016.

Девет векова манастира Градишта

У склопу прославе 900-годишњице манастира Градишта, у Петровцу на Мору 4. новембра 2016. године почео је са радом Међународни мултидисциплинарни научни симпосион „Градиште, манастир у Паштровићима“.

Скуп је отворио Преосвећени Епископ диоклијски г. Кирило који је учесницима пренио поздрав и благослов Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија.

Он је рекао да се манастир Градиште кроз историју показао као злато испитано огњем. -Не једном, него више пута, у ратовима који су долазили и пролазили преко ове територије“, казао је Владика и подсјетио на страдања манастира у вријеме похода Махмут-паше Бушатлије, у Другом свјетском рату и 1979. године, у земљотресу који је тада погодио Приморје.

-Манастир Градиште је данас у једном лијепом амбијенту, прије свега природном, али и у једном лијепом виду, потпуно обновљен, јер се отац Павле (Калањ) већ скоро четрдесет година труди и гради у њему и свједочи да је манастир Градиште, не само историјска чињеница 900 година, него је и дио живог организма Цркве. И то је оно што је најважније, рекао је Епископ диоклијски унапријед изражавајући захвалност учесницима симпосиона што ће освијетлити чињенице о историјском трајању ове светиње.

Владика је додао да у мистичком смислу манастир Градиште може да буде и образ Свете Тројице. -Имамо у њему три лијепа храма - Мајке Божје, Светог Николе и Светог Саве. Пружају много материјала за созерцање и његова изображења. Знамо да су она дјела врсних умјетника: попа Страхиње, Василија Рафаиловића и других. Много тога је уништено у тим страдањима, али је најважније да манастир остаје жива ћелија живога тијела Цркве, рекао је владика Кирило.

Игуман манастира архимандрит Павле (Калањ) позравио је учеснике симпосиона и потом говорио о игуманима ове древне светиње.

Отворена је и изложба слика „Хришћанство, надахнуће умјетника“, са радовима осамнаест аутора који су, како стоји у каталогу изложбе, свако кроз особен умјетнички исказ, трагали за изразом духовности обилазећи паштровске цркве и манастире.

Симпосион је окупио око тридесетак научних радника из различитих научних области, а у склопу пратећих програма, поред изложбе слика, биће представљено и ново издање „Српског буквара“ инока Саве из 1597. године, чији приређивач је др Будимир Алексић, затим округли сто на тему „Вриједности и значај сакралне баштине“, као и представљање конзервираних и рестаурираних икона из манастирске цркве Светог Саве. Први дио скупа биће завршен у недјељу светом архијерејском Литургијом у манастирској цркви Светог Николе. Други дио биће одржан 12. и 13. новембра 2016. године у Етнографском музеју у Београду.

Извор: Митрополија црногорско-приморска




Нема коментара:

Постави коментар