11111111111111

Претражи овај блог

среда, 23. новембар 2016.

Храмовна слава манастира Ћелије

У част Аранђеловдана, храмовне славе старе цркве манастира Ћелије, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин служио је свету архијерејску Литургију, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва и појање ћелијских монахиња, предвођених игуманијом, високопреподобном мати Гликеријом.

-Није лако у овом свету беседити о светим анђелима и архангелима. Нарочито са места са ког је о њима слово произносио Свети отац Јустин, духовни горостас који је више од три деценије Господу служио као духовник ћелијске обитељи. Ипак, дужност је нешто прозборити на празник Сабора Светог архистратига Михаила, којег као крсну славу прославља вредно ћелијско сестринство, рекао је Епископ ваљевски г. Милутин у старом манастирском храму посвећеном Војводи небеске војске.

-Бог Логос је створио свет ни из чега. Из велике љубави, коју је желео поделити. Пре васионе и нас створено је безброј анђела и архангела да славе Бога. Светог архангела Михаила Господ је поставио да буде Војвода небеске војске, да служи и штити. Свети оци кажу да постоји много "тамних анђела", који нас наводе на разне сплетке, наводе нас да мрзимо, да се судимо, убијамо децу у утроби... Ангелске силе чине небеску Цркву. Оне су рат против сатане добиле, а ми на земљи још војујемо и борићемо се до Страшног суда, беседио је владика Милутин.

-Господ је утиснуо душу у нас. Она гори огњем љубави или мржње за Њега. Не умире и из вечности види тело, које јој је припадало. Човека не смемо повредити јер он је икона Божја. Ко не воли човека, не воли ни Бога. Данас славимо Светог архангела Михаила и његов сабор сачињен од мноштва ангела. Царство небеско је пуно ангела и праведних душа. Славимо целу небеску Цркву на челу са архангелом Михаилом. Овде смо близу Оца Јустина. Он је ту као сведок Божји и као стражар бди над нама док се молимо. Желим да поделим свечарску радост са мати игуманијом Гликеријом и сестрама, које као вредне пчелице чувају и унапређују ову светињу, поручио је владика Милутин.

У својој проповеди, ваљевски архијереј осврнуо се и на потапање манастира Грачаница, средњовековне светиње Епархије ваљевске. -То је тужно јер светиње које су наши преци подизали треба да чувамо и да се у њима молимо, поручио је Владика.

Извор: Епархија ваљвеска




Нема коментара:

Постави коментар