11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 13. новембар 2016.

Снажан земљотрес на Новом Зеланду, опасност од цунамија

Цивилна одбрана Новог Зеланда упозорила је на опасност од цунамија на источној обали Јужног острва због земљотреса који је погодио највећи град Јужног острва Новог Зеланда - Крајстчерч. Цивилна одбрана је саветовала становнике источне обале Јужног острва да се евакуишу ка вишим подручјима, што су неки од становника места у близини Велингтона и учинили.

Према подацима Америчке геолошке службе земљотрес је био јачине 7,4 јединица Рихтерове скале, док локални Геонет наводи да је 6,6 јединица и да се земљотрес осетио на већем делу Новог Зеланда, преноси Ројтерс.


Новозеландски лист "НЗ Хералд" је пренео да је, према наводима очевидаца, примећен цунами висине два метра код градића Каикоура.

Цивилна одбрана је саветовала становнике источне обале Јужног острва да се евакуишу ка вишим подручјима, што су неки од становника места у близини Велингтона и учинили.

Премијер Новог Зеланда Џон Ки на Твитеру је навео да се нада да су сви на сигурном након земљотреса и да Цивилна одбрана процењује штету.

Новозеландски лист је навео и да су стотине људи изашле на улице главног града Велингтона, да се понегде још осете накнадни потреси, да се чују сирене, а неки људи плачу.


"Читава кућа се померала као змија, неке ствари су поломљене, а нестало је и струје", рекла је једна од грађанки Такаке, града који је скоро на врху Јужног острва, а преноси Ројтерс.

Како је пренео Ројтерс, према подацима Америчке геолошке службе, земљотрес је захватио 91 километар тог дела највећег града Јужног острва Новог Зеланда.

Крајстчерч је био погођен земљотресом у фебруару 2011. године, када је страдало 185 особа.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар