11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 15. новембар 2016.

Освештан српски заветни крст у Винковцима

Суботњи јесењи дан 12. новембра 2016. године остаће забележен златним словима у летопису винковачке парохије.

Одржана је велика црквено-народна свечаност. У храму Силаска Светог Духа Епископ сремски г. Василије је служио свету архијерејску Литургију уз саслужење свештеника епархија Осечкопољске и барањске, Зворничко-тузланске и Сремске. Повод доласка епископа Василија било је освећење српског заветног крста у непосредној близини православне цркве у центру Винковац.

За време Литургије певао је октет Богословије Светог Арсенија из Сремских Карловаца предвођен проф. Гораном Власцем. Ни киша која је заромињала ситним капима тога дана није омела да се одржи свечана литија од цркве до крста. Епископ, свештенство и народ су у лепом поредку прошетали до крсног знамења, којег је Епископ сремски г. Василије освештао светим молитвама.

Подсећамо да је током ратне 1991. године потпуно уништена имовина Српске Православне Цркве у Винковцима. Такву судбину доживео и овај хришћански крст, којег Винковчани препознају и познат је у овом граду. То посебно тешко време за православне Србе је надамо се иза нас и стога вапијемо с молитвама да нас Господ огради силом Часног и Животворног Крста Свога и сачува овај народ од свакога зла! Да је хришћанство вечноговори управо величанствени догађај у Винковцима, у граду на Босуту. Црквена песма „Крст је сила, крст је слава, крст је победа“ управо сведочи истину и моћ крста.

Свечаности је присуствовао клуб заступника Самосталане демократске српске странке који делују у парламенту Републике Хрватске, предвођени г. Борисом Милошевићем и г. Милом Хорватом. У име Жупаније вуковарско-сремске присуствовао је дожупан г. Ђорђе Ћурчић, заменик вуковарско-сремског жупана.

Српска Православна Црква и Парохија винковачка као инвеститор радова, изградње и обнове овога Крста, учинила је најлепше дело и сачувала културну баштину овог града, јер крст краси Винковце још од давне 1828. године.

Извор: Епархија сремска








Нема коментара:

Постави коментар