11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 14. новембар 2016.

Освештан манастир Светог Јована Владимира

У селу Курило у Зети 12. новембра 2016. године освештан новоподигнути манастир посвећен Светом Јовану Владимиру.

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије прво је у манастирском храму Свете Петке Римљанке са свештенством одслужио свету архијерејску Литургију, током које је миропомазао новокрштене слуге Божје Виктора и Петра, унуке ктитора манастира Радомира Ратка Станковића.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља митрополит Амфилохије је рекао да су милијарде хришћана у току двије хиљаде година примиле тајну крштења у име Оца и Сина и Духа Светога. -Ево, све до нашега Виктора и нашега Петра, најмлађих хришћана, рекао је Митрополит црногорско-приморски. Он је рекао да се све што је истинско и стамено гради на жртви и на смирењу. -Христова истина није од човјека. Ове људске истине, идеје - данас јесу, сјутра нијесу. Поготово кад је идеологија заснована, не на вјери, не на истини - него на лажи, на љуском егоизму, на људским страстима, на самољубљу људском, на отимању... Не на љубави према Богу и ближњима, казао је Владика.

Он је подсјетио на Господњу ријеч да нема веће љубави од оне кад неко жртвује живот свој за ближње своје. -То је мјера љубави људскога живљења и достојанства овдје на земљи, то је оно у шта се крштавамо и у шта су се крстили наши Виктор и Петар, казао је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних, митрополит Амфилохије је освештао новоподигнуту гробљанску капелу, а потом манастирски конак са параклисом Светог Јована Владимира. Он је рекао да служењем Литургије и освећењем параклиса Светог Јована Владимира започиње да живи, дјела и служи Богу ова света обитељ. -То је очевидно и неки дубљи благослов Светог краља Милутина, кога данас прослављамо, великога ктитора, који је сигурно и овдје по Зети у своје вријеме градио храмове. А ево данас, трудом ктитора г. Ратка Станковића, који је носилац ордена Светог краља Милутина, започиње свој живот и ова света обитељ, рекао је митрополит Амфилохије.

Настојатељици манастира монахињи Петри поклонио је икону Светог Јована Владимира, а ктитору Ратку Станковићу реплику иконе Мајке Божије Казанске.

Потом је за Митрополита, свештенство и многобројне госте приређена богата трпеза хришћанске љубави. Позравним словом свима се обратио ктитор Ратко Станковић, а у умјетничком дијелу програма учествовале су вокалне солисткиње Даница Никић и Јелена Томашевић.

Извор: Митрополија црногорско-примрска




Нема коментара:

Постави коментар