среда, 26. октобар 2016.

Кифирски митрополит Серафим: Критски сабор је донео сумњиве одлуке

Кифирски митрополит Серафим је у својој посланици упућеној Светом Синоду Јеладске Православне Цркве прокоментарисао «Свети и Велики» сабор који је одржан на Криту, као и одлуке које су на њему донете, преноси портал Agionoros.

Владика је истакао да документ «Односи између Православне Цркве и осталог хришћанског света» представља «спорно знамење» због којег «ће многи пасти и [неће] устати», с непредвидивим последицама по јединство Свете Православне Цркве. Митрополит Серафим је овај документ окарактерисао као «камен спотицања», не само за «велики број верника, већ и за четири Помесне Цркве којима припада већи део православних верника».


Владика је подвргао критици понашање Јеладске Цркве на Критском сабору, која је попустила под притиском и није до краја одбранила исправке саборских докумената које је предложио Свети Синод Јеладске Цркве.

Митрополит је оптужио Критски сабор за «озбиљно гажење саборности», проузроковано тиме што већина православних епископа није могла да учествује у његовом раду. Такође је изјавио да је недопустива одлука да се призна црквеност различитих хришћанских конфесија. «Деветнаест векова Света, Једна, Саборна и Апостолска Црква је одбијала да различите јеретичке и хришћанске заједнице назове Хришћанским Црквама,» - истакао је владика. Он је овакав став назвао «испољавањем човекољубља»: «не остављамо људе који пребивају у мраку јереси и зломишља у помирењу са својим заблудама и духовном тамом, већ их подсећамо на речи Господа: ‘спознајте истину и истина ће вас ослободити’» (Јн. 8: 32).

Владика Серафим је подсетио на то да инославни себе сматрају «Христовом Црквом» и да православци не поседују пуноћу истине: католици Православну Цркву сматрају «непотпуном», јер у њој нема папског примата, а протестанти «њен недостатак виде у томе што нема женске хиротоније и бракова хомосексуалаца». «Зар ако у таквим околностима инославне називамо Црквама, не помажемо у томе да безбрижно остану у својим заблудама? Зар не кријемо од њих истину и Христову светлост? Зар ми, православци, на дан суда нећемо одговарати за изградњу ове Вавилонске куле и сакривање спасоносне Истине Божије?» - поставља питање владика.

Митрополит Серафим истиче да у текстовима «Односи између Православне Цркве и осталог хришћанског света», «Мисија Православне Цркве у савременом свету» и «Тајна брака и препреке за њу» «има еклесиолошких одступања, која изврћу православно учење о Цркви».

Са руског Марина Тодић
Православие.ру

Нема коментара:

Постави коментар