11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 3. јул 2016.

Митрополит Амфилохије: Завјештаћу своје органе

Митрополит црногорскоприморски господин Амфилохије (Радовић) казао је да је Закон о узимању и пресађивању органа најбољи до сада усвојен у Скупштини и поручио да „ће завјештати органе и тиме продужити живот свијету“. Амфилохије је оцијенио да донирање органа „значи наставак живота“.

– Чуо сам за закон који је усвојен у Скупштини Црне Горе, како ја волим да кажем, о даривању органа, и о завјештању оних који су спремни да се усагласе са тим законом, да дозволе да након њиховог упокојења на прописан начин дарују своје органе за здравље и за живот других. Има и других добрих закона које доноси наша Скупштина, али морам да кажем да је то један од најбољих закона који је донијела, казао је Митрополит Амфилохије у изјави за „Антену М.

Он је поручио да је тај закон у духу изворних јеванђељских правила, мишљења и живљења. Према његовим ријечима, „Јеванђеље се не заснива само на ономе који је даровао неки свој орган или своју ријеч, него који је даровао себе за живот свијета без остатка“.

– На том даривању Христовом почива хришћанска Црква кроз вјекове, поручио је Амфилохије. Одмах ћу да вам кажем да митрополит црногорско-приморски Амфилохије завјештава своје органе. Ако неком буду потребни његови остарјели органи, може мирне душе да и мој неки орган узме, да и од Митрополита црногорско-приморског има неке вајде – рекао је митрополит Амфилохије.

Амфилохије је поручио да то неће бити први пут да је неки владика завјештао органе, наводећи да је то учинио и владика Лаврентије.

Скупштина је усвојила закон о пресађивању органа прошлог уторка којим је прецизирано да су сви грађани потенцијални донори, уколико се писаним путем у току живота изричито не изјасне против тога.

Закон је два пута повлачен из скупштинске процедуре, јер су посланици били против претпостављене сагласности којом су сви преминули грађани потенцијални донори органа, ако то дозволи њихова најближа родбина. Амандманима ДПС-а спорни члан је поново ушао у законско рјешење и изгласан је са подршком 40 посланика, док су четири били против. Законом је предвиђено да коначну одлуку у случају да особа није забранила узимање органа, доноси ужа пордица.

Д. Богојевић

Извор: Дан / Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар