11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 6. јун 2016.

Митрополит Арсеније, егзарх Цариградске Патријаршије за Аустрију и Мађарску, у Београду

Високопреосвећени Митрополит одржао предавање на годишњем састанаку вероучитеља Архиепископшије београдско-карловачке - Архијерејска Литургија у београдској Саборној цркви. – Богослужењу просуствовао Епископ филоменионски Илија

У недељу 5. јуна 2016. године, када слушамо јеванђељску причу о слепоме, у Саборном храму у Београду Светом Литургијом је, по благослову Његове Светости Патријарха српског Иринеја, началствовао Митрополит Васељенске Патријаршије Високопреосвећени Арсеније (Кардамакис) из Беча, председник Савета епископске конференције за Аустрију и директор Канцеларије за православну верску наставу у Аустрији.

Саслуживали су протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, уважени оци Панајотис Каратасиос и Димитрис Касапис, јереј Владимир Вранић, шеф Канцеларије Његове Светости Патријарха српског, као и протођакон Радомир Перчевић. 

Светој литургији присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ филоменионски Преосвећени Илија из Цариградске патријаршије са столицом у Бостону (САД) за албанофоне православне вернике. Појао је хор Првог београдског певачког друштва.

Овом литургијском сабрању присуствовали су и многи припадници грчког народа који деценијама живе у Србији, раде и студирају на Богословском факултету Универзитета у Београду, као на другим факултетима и установама у нашем граду.

Познато је узајамно неговање братских веза  кроз историју двају народа, грчког и српског, а посебно између Грчке и Српске Православне Цркве, те је ово сабрање била велика радост у Саборној цркви.

Данашњу проповед је произнео старешина Саборне цркве, протојереј-ставрофор Петар Лукић; поновио је неопходност да прогледамо и позвао оне који упорно остају слепи  у духовном смислу да се придруже мајци Цркви, следе Пут Васкрслога Господа.

После Свете литургије Митрополит Васељенске Патријаршије г. Арсеније (Кардамакис), егзарх за Аустрију и Мађарску, заблагодарио је Његовој Светости Патријарху српском Иринеју на благослову и указаном гостопримству, свештенству на заједничком литургисању, као и верном народу што се молио за спасење јелинског и српског православног рода и читавог света.

Из данашњег Јеванђеља треба да запамтимо да је Господ наш светлост нашег живота, истакао је Митрополит Арсеније  и додао да у свој живот треба да пустимо Христа како би  са Њим све било светлије. Подсетио је Митрополит Васељенске Патријаршије из Беча на савременог светитеља Порфирија (Капсокаливита) који је казивао да колико отворимо прозор  да би ушла светлост, толико се и са Господом нашим, који се усељава у наш живот, улази светлост; када светлост Христова дође, тама нестаје.

***

На позив Његове Светости Патријарха српског Иринеја, а на предлог Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, 4. јуна 2016. године нашу Цркву, институције просвете и вероучитеље Архиепископије београдско-карловачке посетио је Високопреосвећени митрополит Васељенске Патријаршије г. Арсеније (Кардамакис). Угледни гост је одржао предавање на тему „Сведочење Православне Цркве у Аустрији и у Европи“ са посебним освртом на православну верску наставу.

Предавање ће моћи да се чује на радију Слово љубве. Разговор са уваженим Митрополитом Арсенијем биће емитован и на ТВ Храм.

З.Зец












Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар