11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 12. мај 2016.

Мошти Мајке Ангелине у походе Срем

Радуј се Ангелино похвало рода нашега!

Овим речима појало се 9. маја 2016. године, на празник Свештеномученика Василија Амасијског, у шимановачком светом храму. Имајли су Шимановчани велики разлог да се радују. Преподобна Мајка Ангелина у свом походу кроз Срем дошла је у њихово место. Од раног јутра су почеле припреме за дочек и шимановчани су као добри домаћини све припремили и жељно чекали долазак Мајке Ангелине.

На челу са својим Епископом сремским Василијем и свештенством земунског намесништва у 15 часова, Шимановчани су били испуњени радошћу, на центру Шимановаца дочекали су мошти Светитељке. Мали је био шимановачки храм да прими верни народ који дође на поклоњење моштима. Како је то све изгледало можете погледати на овом видео снимку.

Акатист Мајке Ангелине служио је епископ Василије са свим свештеницима а верни народ колико у храму толико и у порти храма приносио је молитве за здравље, напредак и благослов. По завршеном акатисту сви су прилазили да се поклоне светим моштима. Лепоти овог дана допринели су и чланови КУД „Искон“ из Шимановаца својим играма, песмама и рецитацијама. Пуна порта верника је уживала у приредби коју су припремили у част Мајке Ангелине. Значајан допринос овом дешавању, свакако је била фолклорна тачка у извођењу најстаријих играча чланова КУД „Искон - ветерани“.

На радост мештана мошти Мајке Ангелине остаче су до 11. маја.

У Томину недељу, 8. маја 2016. године, мошти Свете мајке Ангелине наставиле су свој пут и из Доњег Товарника преко Суботишта дошле у Пећинце. У 17 часова су пристигле мошти у пратњи Епископа сремског г. Василија и архијерејског намесника старопазовачког протојереја-ставрофора Милета Јокића испред Средње школе у Пећинцима. Литија која је бројала 700 људи са свештеницима, вероучитељима, члановима културно-уметничког друштва и верним народом кренула је према храму Светог оца Николаја. По утврђеном реду и плану мошти су носили чланови ватрогасне јединице, ловачког удружења, удружења жена „Колевка Срема“, општине Пећинци,месне заједнице Пећинци и Црквеноопштинског одбора и свештенство архијерејског намесништва старопазовачког.

Испред пећиначког храма све присутне је поздравила Ирина Арсенијевић отпевавши песму мајци Ангелини. По уласку у храм служен је акатист Светој мајци Ангелини, а на крају је беседио Епископ сремски г. Василије. Епископ Василије доделио је орден Светог Максима Бранковића г. Миленку Ђурђевићу, а орден Свете мајке Ангелине гђама Јелени Вуковић, Смиљи Гмизић и Биљани Ђурђевић. Епархијске грамате добили су Светозар Филиповић и Смиља Најић. У понедељак, 9. маја 2016. године, велика светиња Епархије сремске у 12,30 часова испраћена је из Пећинаца у Сибач, а предвече и у Шимановце настављајући свој благодатни пут по питомом Срему.

На Васкршњи понедељак, 2. маја 2016. године, изобилна благодат Божја излила се на две предивне светиње на југозападним обронцима Свете Фрушке горе. Наиме, мошти Свете и преподобне мајке Ангелине, тачније њена света рука, походила је манастире Шишатовац и Петковицу. Руку Свете мајке Ангелине Крушедолске, Деспотице српске, на Пасхални понедељак на поклоњење сестринству манастира Петковица, донео је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, са свештеном пратњом. Уз звуке звона и појање Свепобедоносног тропара Христос васкрсе!, Преосвештени Епископ сремски г. Василије са свештенством и молитвеним  учешћем сестринства и верног народа, прочитао је акатист Светој мајци Ангелини, а затим очински и у љубави благословио и поучио све присутне.

Игуманија манастира високопреподобна мати Антонина са својим сестринством за све госте уприличила је трпезу љубави на којој је по благослову Епископа Василија пригодну беседу произнео настојатељ Световаведењског манастира у Сремским Карловцима протосинђел др Клеопа (Стефановић), професор Карловачке богословије.

Извор: Епархија сремска




Нема коментара:

Постави коментар