11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 12. мај 2016.

Слава Саборног храма Светог Саве у Краљеву

Дан Спаљивања моштију Светог Саве, који наша Света Црква молитвено обележава 10./27. маја, окупио је верни народ око Епископа жичког г. Јустина на слави храма Светог Саве у Краљеву.

Сабрању су присуствовали и начелник Рашког управног округа г. Небојша Симовић, директор Канцеларије за реституцију г. Страхиња Секулић, комадант Друге бригаде Копнене војске г. Жељко Кузмановић, комадант Жандармерије г. Милан Луковић, директори локалних школа и предузећа, начелници локалних служби и друге званице.

Пред почетак свете Литургије, епископ Јустин је на радост окупљене литургијске заједнице у чин чтеца рукопроизвео Бојана Милошевића, црквењака храма Светог Саве. Уз дивно појање певнице и верног народа, литургијско сабрање око Предстојатеља и саслужујућих свештенослужитеља је уистину одсликавало тајну будућег века. Светом причешћу су приступили одрасли чланови заједнице, као и деца која својом радошћу чине радост догађаја још присутнијом. Обраћајући се присутнима у беседи, Преосвећени Владика је подсетио на космичку стварност греха као отпадништва од Бога. -То није урођено стање света, нити судбина, већ последица злоупотребе слободне воље. Постедемско ропство човека се превазилази у Васкрслом Богочовеку. Он је наша слобода од греха и путоказ који је јасно препознао светитељ Сава. Овај светитељ је сведок Васкрсења Господњег, поручио је Владика подсећајући на снагу његових моштију које иако спаљене нису престале да надахњују српски народ кроз векове до данас. Он је узор не само српског народа, већ као светитељ Цркве Христове представља богатство целог Православља, поручио је владика Јустин.

После ломљења славског колача, директору Агенције за реституцију г. Страхињи Секулићу уручена је захвалница Епархијског управног одбора Епархије жичке. Изразивши захвалност за свесрдну помоћ, захвалницу му је уручио епископ Јустин. Старешина храма о.тац Радоја Сандо уручио је захвалницу храма Светог Саве г. Драгану Балшићу, представнику ЈКП “Топлана“ и породици Поповац из Краљева. За окупљене је припремљено послужење у порти храма и у оближњем ресторану. Обраћајући се званицама, отац Радоја је уз поучне речи о Светом Сави пожелео добродошлицу свима.

После вечерње службе у саставу прославе празника, архимандрит студенички Тихон (Ракићевић) је одржао предавање на тему о Свети Сави. У њему се осврнуо на неке од мање разматраних, а веома значајних питања. Реч је веома сложеном времену, о коме се не може судити само по уобичајеним уџбеничким ставовима, већ се закључци морају тражити у изворним текстовима. Присутни су имали прилику да стекну свест о важности и лепоти оваквог приступа, за који можемо са слободом рећи да је по методологији научни.

Уводни и завршни део су улепшали ученици Етно одсека Музичке школе из Краљева.

Извор: Епархија жичка




Нема коментара:

Постави коментар