11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 22. мај 2016.

Сахрањен кнез Александар Карађорђевић

Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки г. Јован служиo je 20. маја 2016. године, поводом упокојења кнеза Александра Карађорђевића, заупокојену Литургију и опело у храму Светог великомученика Георгија на Опленцу.

Саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Иринеј, старешина београдске Саборне цркве протојереј-ставрофор Петар Лукић и свештеници и ђакони Епархије шумадијске. Заупокојеној Литургији и опелу присуствовали су председник Републике Србије г. Томислав Николић, чланови Краљевске породице Карађорђевић, представници дипломатског кора и грађани.

Кнез Александар Карађорђевић умро је 12. маја у Паризу у 92. години. Био је син кнеза Павла и књегиње Олге и чукунунук Вожда Ђорђа Петровића. Школовао се у колеџу Итон у Енглеској, а после пуча 27. марта 1941. године био је у изгнанству у Грчкој, Египту и Кенији. Када је напунио 18 година пријавио се као добровољац у Британском краљевском ваздухопловству у којем је као пилот током Другог светског рата имао око 1000 сати борбеног лета. После рата био је пилот цивилног ваздухопловства, а 2000. године проглашен је за почасног пилота Војске Југославије. “За себе је говорио”, по речима владике Јована, “да је прво Шумадинац, потом пилот, а на крају кнез”. За собом је оставио петоро деце из два брака.     

Обративши се окупљенима, владика Јован је члановима породице покојног кнеза упутио речи утехе беседећи о васкрсењу као основу православне вере: “Ако васкрсења нема онда је узалудно наше сабрање, Литургија, молитве, сва добра дела која чинимо као и наши животи које живимо. Значај васкрсења, међутим, огледа се у томе што нам се кроз веру у Васкрслога Христа отвара пут и нашег личног васкрсења и вечног живота. Наш Бог је живи Бог, Он је ту са нама ако смо и ми са Њим. Неко ко је читавог свог живота био са Богом је управо кнез Александар. Наш добри кнез је прошао трновит пут, пут којим су ишли сви наши Карађорђевићи и којим иду сви људи који побожно живе ”, рекао је владика Јован који је нагласио да је преминули кнез у срцу носио Бога. Препричавајући сусрете са њим, Владика је истакао како је било лако осетити колико је волео своју Србију и свој народ.

Кнез Александар спустио се са небеских висина којима је као пилот јездио у своју Шумадију, на свој Опленац, да крај својих предака у миру чека васкрсење мртвих и Живот будућег века.

Извор: Епархија шумадијска
















Нема коментара:

Постави коментар