11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 5. мај 2016.

Пламен благодатног огња обасјао Ловћен

У благословеним сатима Велике Суботе, уочи Пасхе Господње, пламен Благодатног огња који се извио из Кувуклиона у Јерусалимском храму, стигао је, кроз руке епископа Јована Славонског и митрополита Амфилохија и до јужних падина Ловћена, под сводове манастира Свете Тројице Стањевићи.

На далеко се видео одсјај ове благодатне светлости, док је игуман Јефрем са манастирског прага благосиљао њиме све четири стране земаљског шара. Са висине од 800 метара над морем, обасјано је пламеном Благодатног огња сво Зетско приморје а зраци су стигли и до друге стране Јадрана, до италијанске обале.

У петовековној историји Божјег дома ретко да је било веће радости од ове када су братија манастира и верни народ дочекали и били обасјани светлошћу Благодатног огња. Током претходне две деценије, колико траје обнова манастира, овогодишња прослава Васкрсења Христовог је окупила највећи број народа са разних страна, из Будве, Подгорице, Бара, Херцег Новог, Цетиња и Београда. Сва богослужења Велике недеље и Васкрса предводио је игуман Јефрем Дабановић уз саслужење јеромонаха Јована Шљиванчанина и појање братије манастира, монаха Павла и Данила а прислуживали су и богословци Милија Спалевић из Цетињске и Данијел Радовановић из Нишке богословије.

По древној хришћанској традицији на Литургији Велике суботе кроз Свету тајну крштења примљене су у хришћанску заједницу две новорођене девојчице. Васкршње богослужење, током којег је одјекивало појање на црквенословенском, српском, руском, грчком, француском и енглеском језику, окончано је читањем посланице патријарха Иринеја и радосним поздрављањем свих присутних. На Пасхалној вечерњи зачало Јеванђеља читано је на црквенословенском, грчком, руском, енглеском и српском језику.  У манастиру Стањевићи током свих дана Васкршње радости одјекују звона чему се највише обрадују деца јер важи типик као и на Светој Гори атонској а то је да током Светле седмице свако од братије и гостију манастира може у било које доба звонити и објављивати  радост Васкрсења Христовог!  

Извор: СПЦ     



















 

Нема коментара:

Постави коментар