11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 5. мај 2016.

Мошти Мајке Ангелине у Сремској Митровици и Лаћарку

Радуј се, Ангелино, похвало рода нашега!

У суботу, 23. aприла 2016. године око 16 часова, мошти Мајке Ангелине донете су и у Сремску Митровицу. Мноштво људи изашло је да дочека Свету Мајку и да учествује у свечаној литији која је прошла улицама древног Сирмијума, као некад у Јерусалиму када су људи дочекали Спаситеља и клицали му „Осана на висини, благословен који долази у име Господње“. Литију је предводио Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије заједно са свештеницима сремскомитровачких храмова, вероучитељима, ученицима основних и средњих школа, војском и полицијом.

Када је литија дошла до храма Епископ је служио вечерње богослужење. Најмлађим посетиоцима храма Светог великомученика Димитрија подељени су звончићи. Деца из црквеног хора „Благослов“ својим анђеоским гласовима улепшала су овај дан свима присутнима и достојанствено су сви дочекала Свету мајку Ангелину. Свештеници храма Светог великомученика Димитрија смењивали су се поред кивота Свете мајке и да благосиљали присутне вернике који су и овај пут у великом броју дошли на поклоњење.

Наредног дана мошти Преподобне мајке Ангелине у јутарњим часовима пренете су у сремскомитровачки храм Светог архиђакона Стефана где је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије служио свету архијерејску Литургију уз саслужење архијерејског намесника сремскомитровачког протојереја Саве Раките, протојереја Гвоздена Арамбашића, протонамесника Андрије Авакумовића, јереја Љубомира Воларевића и ђакона Слободана Вујасиновића. У току дана мошти Свете мајке Ангелине су враћене у храм Светог великомученика Димитрија где је у 18 часова одслужен акатист светитељки и одржан концерт Црквеног хора „Свети Сава“.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, мошти Свете мајке Ангелине посетиле су и храм Светих сирмијских мученика у сремскомитровачком насељу Мала Босна. Из Саборне цркве у среду, 27. априла 2016. године, у раним јутарњим часовима, мошти Свете мајке су пренете у храм где је у 9,30 часова Епископ служио свету Литургију уз саслужење архијерејског намесника сремскомитровачког протојереја Саве Раките, протојереја Гвоздена Арамбашића и ђакона Слободана Вујасиновића. По завршетку Литургије мошти Свете деспотице српске враћене су у Саборни храм где су се налазиле све до суботе, када су по благослову Епископа пренете и у храм Светог Кирила и Методија у сремскомитровачком насељу Камењар. Тамо се у 17  часова служио акатист и по завршетку богослужења мошти Свете мајке су враћене у Саборни храм Светог великомученика Димитрија.

„Угледајте се на мене, браћо, и гледајте на оне који тако живе као што нас имате за примјер“ (Флп.3,17), рекао је Свети апостол Павле. Један од таквих примера је и наша мајка Ангелина која је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија наставила да обилази верни народ у Срему, посећујући свете храмове, села и градове, али и душу свих православних хришћана који јој са молитвом притичу. Епитет „мајка“ који јој је дао српски народ најбоље сведочи о значају лика и дела ове велике светитељке из рода нашега.

Након обиласка шидског намесништва, мошти мајке Ангелине посетиле су и места у сремскомитровачком намесништву - Босут, Кузмин и Мартинце. Свештеници сремскомитровачког намесништва су заједно са Његовим Преосвештенством Епископом сремским г. Василијем служили акатист у сваком месту, а верни народ је у великом броју долазио да се поклони пред моштима мајке Ангелине. Од 20. априла мошти мајке Ангелине донете су у Лаћарак, где их је велики број деце и верног народа сабраних у име Божје свечано дочекао. Духовну радост поново је уприличио Епископ сремски г. Василије предводећи свечану литију. Храм Светог архангела Гаврила за време служења акатиста био је мали да прими све присутне који су дошли на поклоњење моштима дивне светитељке Божје. Дечији црквени хор из Лаћарка умилним и анђеоским гласом клицао је: “Радуј се, Ангелино, похвало рода нашега.“ Након акатиста, Епископ је благосиљао народ док су деца са веронауке и њихов вероучитељ Бранислав Дивљак пригодним програмом и песмом прославили Свете Бранковиће и нашу мајку Ангелину.

Лазарева субота свечано, богослужбеним сабрањем свештенства и народа прослављена је у храму Светог архангела Гаврила у Лаћарку. Након свете Литургије сви они који су претходних дана били спречени долазили су на поклоњење Светој мајци Ангелини. Око 14 часова ученици са веронауке и верни народ поново су дошли у великом броју у храм ишчекујући поновни долазак Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, желећи да након богослужења достојанствено испрате мошти Свете мајке из свог места. После вечерњег богослужења које је предводио епископ Василије уследила је подела врбових гранчица, звончића и литија око светога храма са моштима Свете мајке. Око 16 часова мошти Свете мајке Ангелине свечано су руком и благословом Епископа испраћене у Сремску Митровицу.

Извор: Епархија сремска





Нема коментара:

Постави коментар