11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 17. мај 2016.

Бугарски Патријарх у Будимпешти

100-годишњица бугарске цркве и парохије

У среду 12. маја 2016. Бугарска православна парохија у Будимпешти посвећена Св. Ћирилу и Методију прославила је 100-годишњицу постојања. Овим поводом Његова Светост Патријарх бугарски Неофит одслужио је Божанску Литургију у тој парохијској цркви са једним бројем архијереја, свештеника и ђакона, међу којима су били:

Митрополит бугарски Антоније за Централну и Западну Европу, као и Преосвећени Епископ Тихон, викарни Епископ московског Патријарха и администратор Мађарске православне епархије у Мађарској и Руске православне епархије у Аустрији, Преосвећени Епископ Андреј, спски Епископ за Аустрију, Швајцарску, Италију и Малту, као и Преосвећени Силуан, Епископ православних Румуна у Мађарској. Саслуживао је и архимандрит Герасим, секретар Светог Синода Бугарске; архимандрит Атанасије, бугарски парох у Атини; протојереј Танчо Јанчев, парохијски свештеник при бугарској цркви у Будимпешти, и други.

Годишњица је прослављена у лепој атмосфери братског међуправославног општења, по благослову Патријарха Неофита, који је одржао проповед и заблагодарио на организацији и ободрио бугарске православне у Будимпешти. Он се обратио и мађарском народу који домаћински прихвата ове вернике који су се тамо населили почетком 19. века и који су 1916. овде отворили парохију и бугарску школу.

Овај чин је завршен културним програмом и агапом љубави.

***

Бугарска православна заједница у Мађарској је настала почетком 19. века. Тада су подигли капелу у Будимпешти која је била у богослужбеној употреби до 1930. године када је садашња црква изграђена према плановима архитекте Аркаја Аладара, кога су надахнули Саборни храм Св. Александра Невског у Софији и Бачковски манастир. Храм је подигнут прилозима бугарских верника на земљишту која је поклонила градска управа Будимпеште. За време Другог светског рата  оштећена је, али је касније обновљена уз незнатне измене, тако да је она данас једино православно богослужбено место у правом византијском стилу у Будимпешти и једина бугарска црква у Мађарској.

За време посете Мађарској Патријарха Неофита је примио мађарски кардинал Ерде Петер.

Извор: Бугарска Патријаршија (Превод – Информативна служба СПЦ)




Нема коментара:

Постави коментар