11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 19. мај 2016.

Монашење у манастиру Градац

Велика је част била наћи се на празник Светог Василија Острошког у свештеној обитељи Градачког манастира и бити сведок чудесног деловања благодати Божје. Канонска посета Епископа жичког г . Јустина, духовног оца ове свете обитељи, претворила се у велико и радосно монашко славље - полагање монашких завета. „Добра дела се трудом постижу“, а сестре наше: Ана, Маја, Сања и Данијела, провеле су у припреми за примање анђелског лика више од десет година и тиме се удостојиле да буду прибројане монашком лику, добивши своје заштитнице: Фиву, Тамару, Сару и Ирину.

Приведене од стране настојатељице овог манастира, монахиње Нине, сестре су, далеко од очију јавности, у најсвечанијој тишини, пред својим духовником положиле своје завете. Приликом пострига и добијања свеоружја монашког, у молитвеној радости учествовали су: архимандрит Дамјан, протосинђел Сава, протођакон Александар, као и сестре манастира Кончул на челу са игуманијом, монахињом Минодором, чија је свесрдна помоћ допринела  монашком једномислију и благољепију.

Након монашења, Владика се обратио игуманији и новопостриженим сестрама речима: „Милошћу Божијом обависмо монашење и ова света обитељ се удостојила да добије четири новопострижене монахиње. Радостан сам  што смо ово монашење планирано за други датум обавили данас. Још је већа радост што су сестре прихватиле вољу Божију која је дошла изненада. Важно је да увек са поверењем, оно што је од Бога, а што се преко оних који бдију над вама прихватите, целивате, јер то је почетак вашег монашког живота кроз послушање. Највеће послушање сте учиниле данас, што сте се приклониле вољи Божијој и Његовом промислу и оствариле вашу дугогодишњу жељу. Сви они који су се спремали за заказани датум монашења, нека се радују данас, ако би се и тада радовали. Најважније је да се данас у Господу радујете и да ваше заштитнице буду од данас са вама, надајући се да ће вам уз њихову помоћ дани бити лагани, помоћ у подвигу бити потпуна и да ће вас заштитнице водити, закриљивати и узводити тамо где свако од нас жели – у Царство Божије. Нека Господ буде милостив и вама и нама и дарује вам снаге да издржите што сте данас обећале Господу Богу, да будете од речи, чврсте и постојане, а Господ утехе даће вам мир, сваку утеху и радост.“

Уз радосно појање: „Христос васкресе“ отишли смо до конака да наставимо радост уз трпезу љубави коју су припремиле сестре манастира Кончул.

монахиња Христина

Извор: Епархија жичка





Нема коментара:

Постави коментар