11111111111111

Претражи овај блог

среда, 11. мај 2016.

Литијa са моштима Превлачких мученика у Тивту

Митрополит Амфилохије кроз Тиват предводио литију са моштима Превлачких мученика

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије предводио је 10. маја 2016. године, поводом празника Спаљивања моштију Светог Саве, празничну литију са моштима Превлачких мученика улицама Тивта. Мошти Превлачких мученика су, у пратњи митрополита Амфилохија и братије манастира Михољска Превлака бродом, стигле на тиватско пристаниште Пине одакле је кренула литија према цркви Светог Саве.

Појали су ученици Богословије Светог Петра Цетињског. Пред црквом Светог Саве митрополит Амфилохије је у архипастирској бесједи рекао да је мјера и Божанске и људске љубави мјера жртве и жртвовања. -Што је већа спремност на жртву за другога, то је већа љубав. Зато је и Божанска љубав то имала за мјеру, казао је Митрополит црногорско-приморски. Он је рекао да је оно што се открило у личности Христа распетога и васкрслога, уједно и мјера нашега људскога живота. -Ако је то мјера Божанског живота, јављена кроз распеће и васкрсење, онда је то мјера и оних које је Бог створио по својој слици и прилици, мјера човјекова, рекао је Владика и додао да је Божанска љубав безгранична.

Он је казао да Бог не гледа ко је ко и да даје сунце и грешнима и праведнима. „Не бира Бог ни међу народима ни међу нацијама, ни међу вјерама, ни међу онима који су Његови, ни међу онима који га псују и који га се одричу. Свима подједнако, непрекидно дарује себе као вјечну љубав и своје дарове. Дарује и црву и мраву, и птици и риби у мору, и звијери у планини, и човјеку као бићу створеном према Њему. Божанска љубав не дијели, него се она свима подједнако даје. Али, разлика је у томе што они којима се даје не узвраћају подједнако својом жртвом на ту Божанску љубав. А призвани су сви, казао је Владика.

Владика је рекао да су Превлачки мученици свједоци те и такве христолике љубави. -Они су жртвовали себе. Последњу кап крви своје жртвовали су за вјеру, за Бога, за правду и истину Божју. Жртвовали су себе и своју љубав пројавили, љубав која одговара Божанској љубави. На њиховој жртви, на њиховом мучеништву почива ово мјесто, овај град, рекао је владика Амфилохије. Додао је да се на том и таквом страдању и жртви открива и гради права и истинска људска заједница. -Само тамо гдје има оних који се жртвују за истину и правду Божју, за ближње своје, само тамо има будућности тога мјеста, тога града , тога народа, те државе, тих земаљских народа, закључио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је затим у цркви служио са свештенством вечерњу службу, а вјерници су цјеливали свете мошти.

Литија је и ове године одржана у склопу традиционалне црквене манифестације „У свјетлости Христовог Васкрсења – Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима“, која је јутрос почела Светом литургијом у манастиру Михољска Превлака, а завршена је, након Литије, у тиватском центру за културу сабором црквених хорова Боке.

Извор: Митрополија црногорско-приморска




Нема коментара:

Постави коментар