11111111111111

Претражи овај блог

среда, 16. март 2016.

Месогејски митрополит Николај: «Власт је огрезла у својој мржњи према Цркви»


Месогејски и Лавреотијски митрополит Николај је изнео своје мишљење у вези с одлуком Министарства образовања Грчке да му забрани да говори у једној од школа у граду Солуну на позив ученика, преноси AgionOros.ru.

Овај догађај је изазвао велики одјек у Грчкој и довео је до заоштравања односа између Цркве и државе.

Испоставило се да је после забране владики Николају да говори пред ученицима исто забрањено и митрополиту Нове Јоније Гаврилу.

Месогејски митрополит Николај је овај догађај прокоментарисао на следећи начин: «Зар није природно да они који подржавају деградацију образовања сањају о образовању без слободе и друштву без демократије? Под слободом немам у виду право митрополита да говори у школи, већ право деце да слушају реч о Цркви. Испоставља се да су они који пропагирају Антирасистички закон огрезли у расизму своје мржње према Цркви. Није им преостало још много времена.»

Забрана свештеницима да посећују школе донета је у земљи у којој је по Уставу дужност државе, између осталог, да «развија националну и религиозну самосвест Грка, - подсећа Romfea, - док највећи листови бесплатно нуде читаоцима Куран, на хиљаде избеглица из исламских земаља се населило у Грчкој, ђаке воде у музеје исламске уметности, а духовна криза је довела земљу до тога да падне на колена, држава лишава децу права да чују реч Цркве. Зар се то не може окарактерисати као свесна дехришћанизација Грчке?»

Са руског Марина Тодић
 

Нема коментара:

Постави коментар