11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 20. март 2016.

ТАКО ОНИ ВИДЕ ПОШТЕНО СУЂЕЊЕ: Хаг блокирао Караџићеве кључне доказе!


Хашко тужилаштво одбило је да расправља о стотинама докумената које је одбрана др Радована Караџића хтела да достави судском већу. Ови списи умногоме би променили ток суђења и практично би, како указује саговорник, могли да доведу и до ослобађајуће пресуде.

Према овим наводима, Судско веће није ни имало прилике да се упозна са садржином тих папира, јер је процес стопирало Тужилаштво.

- Тако смо практично и блокирани у намери да их обелоданимо - каже саговорник уочи изрицања пресуде првом председнику Републике Српске, која је заказана за 24. март. - За време трајања процеса против Караџића спремили смо 177 дописа са стотинама ослобађајућих чињеница у случају против Караџића, али је Тужилаштво све одбило. Серж Брамерц већ месецима, где год се појави, говори о пресуди као да је већ донесена. Изгледа да он већ зна каква ће бити. То је противно свим правним нормама. Треба подсетити јавност и на то да су се поништавала суђења, па је очигледно да је Тужилаштву у Хагу све допуштено. С друге стране, одбрана не сме ни на који начин да притисне Судско веће, јер одмах следе казне.

У породици Караџић наводе да је процес против Радована Караџића, који је трајао седам и по година, "раскринкао сваку могућност у правично суђење у Хагу" и да је "притисак који Судско веће има од Тужилаштва огроман и присутан на сваком суђењу".

- Нико од породице Караџић неће присуствовати изрицању пресуде. Одлуку ћемо дочекати код куће. Тако смо сви заједно одлучили, јер и да одемо у Хаг не бисмо могли да будемо уз Радована - каже Соња Караџић Јовичевић, Караџићева ћерка.

Суђење Караџићу за наводне ратне злочине које је као председник РС и главнокомандујући Војске РС починио за време грађанског рата у БиХ, почело је 29. октобра 2009. године, а завршено је 7. октобра 2014. изношењем завршних речи Тужилаштва и одбране. Пред Судско веће Хашког трибунала у предмету "Караџић" укупно је изведено 586 сведока, а од тог броја Тужилаштво је извело 337 особа, одбрана 248, док је један сведок давао исказ на позив Судског већа.

Извор: Вечерње новости
 

Нема коментара:

Постави коментар