Последњих година у Србији се шири такозвани „Хиландарски колач" или „Хиландарски квасац". Због злоупотребе имена Хиландар у датом случају, неопходно је да се манастир Хиландар огласи по том питању.
Деведесетих година прошлога века делио се квасац за колач
под именом „Амишки колач пријатељства", а 1999. године под именом
„Острошки хлеб љубави". Такође 2003. године понавља се иста превара под
именом „Хлеб пријатељства из Хиландара". У последње време поново у Србији
почиње да кружи квасац за тзв. „Хиландарски колач". У манастиру Хиландару
постоји пекара и у њој се пече обичан хлеб, углавном полубели или црни хлеб.
Током мешења хлеба се користи куповни суви квасац у паковањима од по пола
килограма, који се углавном набавља у Србији. Дакле, не постоји никакав „Хиландарски
квасац". Значи, током мешења хлеба у Хиландару као састојци за хлеб се
користе: брашно, вода, со и обичан куповни квасац, понекад се смеса обогати
семенкама неких биљака. Никада се у справљању хлеба у Хиландару не користи
млеко и јаја.
Осим што се ради о превари народа када је у питању
„Хиландарски колач", веома забрињава и сам процес справљања тог колача,
који представља читав ритуал. Колико смо обавештени, сам процес справљања тог
колача траје 10 дана, уз коришћење млека и јаја. То нарочито православни
хришћани треба да имају у виду, јер се справљањем и коришћењем тог
„мрсног" колача у време Црквом установљених постова, нарушава пост!
Веровање да справљање овог „Хиландарског колача" и ширење даље тог теста
или квасца доноси срећу онима који га праве је чисто сујеверје и бесмислица.
Назив „Хиландарски квасац" или „Хиландарски колач" нема никакве везе
са манастиром Хиландаром, нити то потиче из манастира Хиландара.
Молимо православне хришћане да не примају „Хиландарски
квасац" и да не праве тзв. „Хиландарски колач" и да тако спрече
ширење злоупотребе наше велике светиње Манастира Хиландара.
Манастир Хиландар, 24. новембар 2009.
jерођакон Доситеј Хиландарац
Извор: www.hilandar.org
Нема коментара:
Постави коментар