11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 22. март 2016.

Литургијска догађања у Сремској епархији


Мошти Мати Ангелине походе Срем. – Свечано пренете у Сремске Карловце, где остају за поклоњење верних до 25. марта 2016.

У недељу Православља, када читава Васељена прославља победу над многим искушењима, невољама, унутрашњим и спољашњим борбама, Светом архијерејском Литургијом уз саслужење свештенства и монаштва свете обитељи Крушедол началствовао је Епископ сремски Василије.

Посебно је значајна ова Недеља Православља, којом почиње наше радосно сусретање са Васкрслим Господом, јер је изабрана да управо тада мошти Мајке Ангелине пођу из манастира Крушедола и походе сав  Срем.

Наиме, мошти  велике српске молитвенице пред лицем Господњим привремено напуштају манастир Крушедол, један од неколико светиња које су Бранковићи подигли у Срему, да би, обишавши сва села и градове Епархије сремске, благословивши народ и духовно га окрепивши, поново биле враћене 11. августа у манастир где пет векова почивају.

Посебан је повод за полазак моштију Мати Ангелине у ову духовну мисију: три велике годишњице породице Бранковић – 530 година од њиховог доласка у Срем, пет векова од смрти светог владике Максима и 300 година од како су Турци 1716. спалили њихове мошти. Сачувани су само делови моштију, и сада су похрањене у манастиру Крушедолу као бесцен-благо око којег се сабира српски род.

У манастиру Крушедолу, који је задужбина владике Максима (Бранковића),  узнете су молитве свим светим Бранковићима и великој Божјој угодници Ангелини.

Верни народ Епархије сремске и других епархија наше Цркве причестио се Светим тајнама.

У својој архипастирској беседи Преосвећени Владика Василије је укратко казивао житије велике светитељке, којој се обраћамо у невољама, посебно за заштиту породице, мајке и деце и позвао све православне да се поклоне моштима светитељке која ће у свом походу по Срему благословити сав наш народ и извршити његову духовну смотру.

За певницом су били богослови Карловачке богословије, док је хор Свети Ђорђе из Бијељине појао молитве Господу.

Преосвећеном владици Василију саслуживали су архијерејски намесници (протојереји-ставрофори): шидски Радомир Мишић; старопазовачки Миле (Јокић); румски Сретен (Лазаревић); сремскомитровачки Саво (Ракита); земунски Слободан (Радојчић);сремскокарловачки Борис Милинковић (јереј);  протојереји-ставрофори Душан Петровић (ректор Карловачке Богословије у пензији), Душан Колунџић и Велизар Живановић; ђакон Слободан Вујасиновић. Домаћин овог историјског сабрања у манастиру Крушедол био је архимандрит Сава са братством.

"Од данас, па до 10. августа 2016. мошти Мајке Ангелине обићи ће све парохије, цркве и манастире Срема како би се учинио духовни препород народа, и да бисмо ми Срби схватили коју улогу и значај имају свети у Господу. С друге стране, ово треба да нам буде укрепљење и радост у овим данима и временима искушења васцелога света, па и нас  Срба", истакао је Епископ сремски Василије.

Сестринство манастира Гргетега са архимандритом Доситејем појало је, пред полазак моштију, молитвене песме у славу и част Господа и Мајке Ангелине.

У 15 часова у манастиру Крушедолу одслужен је Акатист пред моштима Мајке Ангелине, и затим су мошти пренете у Сремске Карловце.

У величанственој литији припадници Војске Србије носили су барјаке, богослови, ученици школа у Сремским Карловцима, припадници полиције и 204. бригаде са Војног аеродрома у Батајници носили су иконе.

Литија је од Карловачке богословије ишла путем до Световаведењског манастира, где је настојатељ манастира протосинђел Клеопа дочекао мошти, одслужен је акатист Мајци Ангелини, затим се литија спустила до цркве Светих Петра и Павла и одатле до Саборног храма, где мошти остају до 25. марта ове године.

У Саборном храму се још једном обратио Епископ сремски Василије, колји је, између осталог, казао: "Житије мајке Ангелине је чудесно. Узрастајући у вери и љубави, утемељила је  веру у својој души, поплочала надом и залила љубављу Божјом. Ту љубав је несебично делила свима који су имали прилике да се сусретну са њом, живе са њом, деле зло и добро, чувајући Православље, Српство, децу и све људе који су јој се обраћали и обраћају..."

Верни народ је у Саборном Николајевском храму у Сремским Карловцима целивао мошти до 22.00 часова.

У уторак, 22. марта у Саборном храму служена је Литургија Пређеосвећених дарова, у 18.00  Света тајна јелеосвећења, док ће у петак 25. марта у 9.30 ч. такође бити  савршена Света архијерејска Литургија.

Сваког дана у подне чита се Акактист Мајци Ангелини, док се у 16.00 служи Молебан.

У 19.00 у Карловачкој гимназији академик Матија Бећковић одржао је беседу у славу Преподобне мати Ангелине. Духовно вече су својим појањем украсили хорови „Свети Ђорђе“ из Бијељине  и Црквено-певачко друштво "Бранко" из Ниша (диригент Сара Цинцаревић). После 114 година овај нишки хор је поново наступио у Сремским Карловцима; наиме, 1902. године знаменити нишки хор појао је на Литургији која је служена у славу и спомен Светог Георгија Бранковића, а данас у славу светлог примера вере православне, Мајке Ангелине, у Саборном храму.

Акатист св. Нектарију Егинском и фестивал хорова у Карловцима

У суботу, 19. марта Лета господњег 2016. у Саборном храму у Сремским Карловцима служен је акатист Светом Нектарију Егинском, а затим је одржан фестивал хорова Корнелије 2016, у којем су хорови Епархије сремске показали лепоту појања: Епархијски хор Светог Николаја, Камерни хор Карловачке богословије; хор Свети Сава из Сремске Митровице; Црквено-певачко друштво Нови Бановци;  хор Светог Андреја Првозваног (Батајница); Хор Светог Владике Николаја Српског (Нова Пазова) и Хор Покрова Пресвете Богородице (Сурчин).

Жири у саставу проф. Предраг Миодраг, мр Предраг Стаменковић и Вера Царина (диригент Панчевачког српског црквеног друштва) одлучили су да треће место у такмичарском делу припадне хору Покрова Пресвете Богородице из Сурчина (диригент Маја Алексић) , друго место Хору Свети Владика Николај Српски из Нове Пазове (диригент Тамара Пајдић, проф.), а прво место је задобио Епархијски хор Светог Николаја (диригент Јован Пејић).

забележила Зорица Зец
















Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар