11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 8. март 2016.

Патријарх у Мелбурну и Гринзбороу, 6. март 2016. године.


У Недељу месопусну, 6. марта 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије осветио је темеље новог храма у Сурчину који ће бити посвећен Светом апостолу и јеванђелисти Матеју.

У чину освећења саслуживали су протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски, протојереј Жељко Кретић, јереј Александар Чавка, јереј Чедомир Грујић и протођакон Слободан Вујасиновић.

Кишни дан није ни мало умањио ову духовну радост. У присуству великог броја свештеника подручног намесништва, представника локалне самоуправе, црквеног и грађевинског одбора Црквне општине Сурчин, а уз најлепше појање црквеног хора Покрова Пресвете Богородице из Сурчина, први камен темељац донесен из Челинца (Република Српска) положио је владика Василије, а за њим и председник Скупштине Општине Сурчин г. Стеван Шуша.

У темље нове светиње су симболично кроз спуштање камена донесеног из Хиландара и из Крке (Далмација) себе, али и све присутне, уградили г. Младен Петковић, председник Грађевинског одбора, и протођакон Слободан Вујасиновић.

У архипастирској беседи, владика Василије је истакао значај овог историјског тренутка за све присутне и рекао да градећи цркву, градимо себе и пишемо нове странице историје за будућа поколења. Такође, Владика је истакао да Српска Православна Црква и Епархија сремска у овој години имају посебну радост да након 500 година мошти Светих Бранковића, тачније рука Свете мајке Ангелине Српске, походе Срем, обилазећи сваки православни храм ове епархије, доносећи благослов сваком сремском месту и верном народу.

Изградњa ове светиње поверена је младом свештенику јереју Слободану Чавки.

Након освећења темеља новог храма припремљена је и трпеза љубави.

Извор: Епархија сремска




Нема коментара:

Постави коментар