11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 16. јул 2015.

Празновање Светих апостола Петра и Павла у Загребу

Прва годишњица устоличења Високопреосвећеног г. Порфирија у трон свештене Митрополије загребачко-љубљанске

У шесту недељу по Педесетници, 29. јуна/12. јула 2015. године, на дан празновања помена Светих првоврховних апостола Петра и Павла, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије  началствовао је светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, уз саслужење архимандрита Данила (Љуботине), протопрезвитера-ставрофора Марка Ногића, протопрезвитера-ставрофора Слободана Лалића, протонамјесника Богољуба Остојића, презвитера Миломира Гвојића, пароха у Великој Писаници и ђаконâ Драгана Радића и Зорана Радића.

На Божанској Литургији се окупило много вјерујућих хришћана који су се сјединили са Господом у Чаши Тијела и Крви Његове. Након Свете Литургије народу је бесједио Митрополит Порфирије рекавши да су нам Свети апостоли Петар и Павле узор и пример велике вјере и љубави према Господу.

„У наше време није једноставније него што је то било у временима апостола Петра и Павла. Али ми већ знамо ко је Бог, знамо шта је Црква Његова и знамо шта је Пут, Истина и Живот. Зато, ма колико било компликовано данас живети, једноставније је нама него што је апостолима било у почетку. Они су се, спознавши Христа, определили да све дају за Христа, а Христа ни за шта. Пошли су за њим, оставили родитеље своје и сроднике своје знајући да, добивши Христа, и њих добијају једном за свагда“.

Заједничарење је настављено и након Литургије у просторијама Музеја СПЦ у Загребу, гдје су вјерници честитали свом Архипастиру прву годишњицу од његовог устоличења у трон свештене Митрополије загребачко-љубљанске.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Нема коментара:

Постави коментар