11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 28. август 2014.

Убијен припадник Жандармерије од Алабанаца - Жандарма убиле шумокрадице с аутоматским пушкама

БЕОГРАД - Припадник Жандармерије Стеван Синђелић преминуо је у Београду после рањавања из ватреног оружја у рејону села Орловца, у општини Куршумлија, у нападу за који се сумња да су га извршиле шумокрадице са Косова, а министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је поручио да Србија неће толерисати терористичке нападе на својој територији.

У Копнену зону безбедности, уз административну линију са Косовом и Метохијом упућене су, по наредби министра Стефановића, додатне полицијске снаге а Војска Србије и Кфор појачаће заједничке патроле.


Синђелић је рањен када је више, за сада непознатих, особа албанске националности из ватреног оружја пуцало на жандарме који су обезбеђивали место увиђаја, саопштио је МУП.

После указане помоћи у прокупачкој болници Синђелић је рано јутрос пребачен хеликоптером на Војно медицинску академију у Београд где је преминуо од последица рањавања.

Стефановић је Тањугу рекао да је наредио да се у тај део Копнене зоне пошаљу снажне полицијске снаге "које ће заштити животе припадника полиције, локалног становништва и виталне интересе наше земље".

О оружаном нападу на припаднике Жандармерије данас су разговрали начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић и командант Кфора Салваторе Фарина.

Они су се договорили да се хитно појачају заједничке патроле, посебно у рејонима у којима је уочена бесправна сеча шуме.

Диковић је, у телефонском разговору са генералом Фарином, тражио веће ангажовање снага Кфора дуж административне линије "како би се спречиле илегалне активности на том подручју".

Он је посебно истакао да је недопустиво да се групе цивила наоружане аутоматским пушкама слободно крећу, да бесправно секу шуму и нападају снаге безбедности Републике Србије, које их у томе потпуно легитимно спречавају.

Генерал Фарина је, такође, осудио нападе на снаге безбедности Републике Србије, додала је Војска Србије.

За оружани напад на припаднике Жандармерије сумњиче се особе које су јуче бесправно секле шуму, а које су се јутрос вратиле на исто место како би узеле оружје, технику и предмете који су иза њих остали.

Приликом предузимања полицијских овлашћења, више особа је отворило ватру на полицајце, након чега је дошло до размене ватре у којој је један Албанац повређен.

Фото Тањуг, С. Петровић

Извор: Тањуг
---------------------------------------------------------------------------

Жандарма убиле шумокрадице с аутоматским пушкама


Небојша Стефановић: Србија неће толерисати терористичке нападе. - Бајрам Ре џе пи: Сте фа но вић има пра во да предузме мере

Жандарм Стеван Синђелић (30) преминуо је ујутру услед тешких повреда задобијених у оружаном нападу за сада непознатих особа албанске националности у рејону села Орловац у општини Куршумлија. За оружани напад на припаднике Жандармерије сумњиче се особе које су јуче бесправно секле шуму, саопштио је МУП Србије.

Синђелић је погођен у главу око три сата ујутру, док је обезбеђивао место инцидента који се догодио јуче. После реанимације у прокупачкој болници хеликоптером је пребачен на Војномедицинску академију у Београду, где је подлегао повредама.

Изражавајући саучешће породици настрадалог полицајца, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је Синђелић „живот изгубио у терористичком нападу на српску полицију на подручју општине Куршумлија, у копненој зони безбедности”.

„Република Србија неће толерисати терористичке нападе на својој територији и полиција ће најоштрије одговорити на сваки напад. Захтеваћемо да се починиоци терористичког акта пронађу и најоштрије казне”, нагласио је Стефановић.

Министар је наредио да се у овај део копнене зоне пошаљу снажне полицијске снаге, које ће, како је рекао, заштитити живот полицајаца, локалног становништва и виталне интересе наше земље.





Више особа албанске националности вратило се у раним јутарњим сатима да узме оружје, технику и предмете које су за собом оставили после инцидента. Тај инцидент догодио се око 17 часова, када је полиција из Куршумлије обилазила терен и затекла већи број особа албанске националности које су секле шуму у рејону села Орловац. Они су тада запуцали на српске полицајце, који су узвратили ватру.


„У размени ватре један Албанац је повређен, док међу полицајцима није било повређених”, наводе у МУП-у. У полицији наводе и да су у протеклих десетак дана у више наврата уочили да Албанци секу шуму у копненој зони безбедности.

Стеван Синђелић био је припадник краљевачког одреда Жандармерије, а живео је у Врњачкој Бањи. Пре краљевачког, био је краће време припадник нишког одреда Жандармерије. Породица Синђелић пореклом је из Ђаковице, одакле су отишли 1999. године. Стеванови родитељи Новица и Славица имају још и сина Ненада и ћерку Светлану.

Д. Вукосављевић
----------------------------------------------
Здравствено стање Албанца стабилно

Здравствено стање четрдесетогодишњег З. Н., Албанца повређеног у пуцњави са српском Жандармеријом у близини Куршумлије је стабилно и он ће бити оперисан, речено је Танјугу у нишком Клиничком центру.

Он има прострелну рану изнад колена, смештен је на Клиници за ортопедију и током дана ће бити оперисан, рекао је Зоран Радовановић, директор Клиничког центра у Нишу. Пред вратима болесничке собе дежурају полицајци, пошто је З.Н. осумњичен за кривично дело тероризма. Чим то његово здравствено стање буде дозволило, биће спроведен у притворску јединицу Казнено-поправног завода.
----------------------------------------------
Заједничке патроле Кфора и Војске Србије

Љубиша Диковић, начелник Генералштаба Војске Србије и Салваторе Фарина, командант Кфора, договорили су се да хитно појачају заједничке патроле, посебно у рејонима у којима је уочена бесправна сеча шуме, наведено је у саопштењу Министарства одбране.
У телефонском разговору с генералом Фарином, генерал Диковић тражио је веће ангажовање снага Кфора дуж административне линије, како би се спречиле илегалне активности на том подручју. Генерал Фарина, наводи се у саопштењу, осудио је нападе на снаге безбедности Србије.
----------------------------------------------
Терористички напади на Жандармерију

Два припадника Жандармерије рањена су 9. јула 2009. године, 10 минута после поноћи, у терористичком нападу гранатом из ручног бацача, на прилазу селу Лучане у општини Бујановац. Министар полиције Ивица Дачић окарактерисао је тај напад на полицајце као напад на државу Србију и њен територијални интегритет.

Погођено је возило којим су патролирали припадници Жандармерије, а гелери су једног припадника ранили у ногу, док је други погођен у врат. Напад је изведен лансирањем пројектила из ручног бацача на два службена возила МУП-а „ландровер дифендер”. Оба возила су оштећена гелерима, а оштећене су и околне куће.

„Реч је о терористичком акту, из класичне заседе, који су највероватније извели остаци терористичких група из тог подручја”, рекао је Дачић тада новинарима пошто је повређене полицајце обишао на Војномедицинској академији.

Жандарм Ненад Николић тада је теже рањен и после хируршке интервенције лечен је на Клиници за ортопедију. Други повређени, Милош Царовић, задобио је нешто лакшу повреду.
У октобру прошле године на дужности је усмрћен полицајац Горан Ђорђевић, на кога је намерно налетео возач црног „аудија”. Возило је касније пронађено на крају села Велики Трновац, у близини административног прелаза „Мали Трновац”. Полиција је убрзо ухапсила сувозача из аутомобила који је покосио полицајца. Бајрам Решати, четрдесетогодишњи ауто-механичар из Великог Трновца, ухапшен је под сумњом да је учинио кривично дело „помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела”. Незванично, полиција зна име убице полицајца, али он још није пронађен.
----------------------------------------------
Телеграми саучешћа

Председник Републике Србије Томислав Николић упутио је телеграм саучешћа породици убијеног припадника Жандармерије Стевана Синђелића. Телеграме су упутиле и многе личности из политичког и јавног живота.

Поводом убиства колеге реаговало је више полицијских синдиката, изражавајући саучешће породици али и тражећи веће мере заштите.
----------------------------------------------
Инциденти са шумокрадицама у копненој зони безбедности

Шумокрадице из подујевске општине пуцале су 17. априла ове године у атару куршумлијског села Вукојевца на полицију. Нико није повређен.

У атару куршумлијског села Трпезе полиција је 3. октобра прошле године ухапсила Албанца који је нелегално секао шуму. Заплењени су трактор и тестера с пратећим алатом. Недељу дана раније, такође у атару села Трпезе, ухапшена су тројица Албанаца у нелегалној сечи шуме.
Више крадљиваца дрва пуцало је 8. јула 2013. године у атару села Боровац на припаднике Жандармерије. Косовска полиција је навела да је пуцано на људе који су отишли да секу дрва „са српске стране”, као и да је „повређено шест особа којима је пружена медицинска помоћ у Приштини”.

Полиција у Прокупљу ухапсила је 29. маја прошле године две особе из околине Подујева због бесправне сече и крађе шуме на територији општине Куршумлија. Они су ухапшени код села Мачја Стена, у близини административне линије према КиМ. Непознати нападачи су 8. новембра 2012. године у региону Гњилана пуцали на шесторицу Срба који су у сопственој шуми секли дрва.

На патролу Жандармерије 29. августа 2012. године пуцали су лопови, који су крали дрва из шуме у рејону административне линије с Косовом. Повређених није било, а крадљивци су до доласка Жандармерије бесправно посекли 200 стабала.


Извор: Политика

1 коментар: