11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 24. јун 2014.

Вандализам у цркви Христа Спаса у Приштини

У храму Христа Спаса у центру Приштине албанска певачица Ера Истрефи снимила спот, у којем чланови бенда који играју и певају унутар храма.

Она се у ласцивним позама појављује у храму између припрате и централног дела храма. На њој се налази потпуно провидна одећа, док други члан групе на голом телу има исписане пароле на енглеском језику: "Не позирај". Касније се појављује текст: "Не буди стидљив".

У споту се из идиличне атмосфере белих стубова и стилизованих традиционалних велова прелази у храм Христа Спаса са променом ритма и атмосфере, преноси Радио КиМ.
Премијер Косова Хашим Тачи је уочи прошлих косовских избора овај храм назвао ужасним делом.

Главни улаз је затворен са великом количином бодљикаве жице, док је на споредним вратима, са десне стране, само један колут жице и платно које покрива улаз, наводи Радио КиМ.

Када су новинари тог радија отишли до цркве, појавио се човек који им је бранио да ућу унутра.

Након гурања са њим, новинарска екипа је ушла и видела да се у храму врши мала и велика нужда. У припрати живе и станују људи, а у цркви су велике количине отпада и папира.

Већ деценију и по, Универзитет у Приштини и разне владине и невладине организације воде кампању која има за циљ уклањање и рушење Храма Христа Спаса или његово претварање у меморијални музеј Албанаца.





Извор: РТС

1 коментар: