11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 24. јун 2014.

Путин тражи укидање резолуције о употреби војне силе у Украјини

МОСКВА – Руски председник Владимир Путин затражио је данас од горњег дома руске Думе да поништи резолуцију која му даје право да употреби руске оружане снаге у Украјини ради заштите руског становништва које тамо живи, а Савет Федерације изјашњаваће се сутра о том предлогу.

„Шеф државе је поднео предлог Савету федерације да се резолуција...о употреби руских оружаних снага на територији Украјине повуче”, казао је портпарол руског председника Дмитриј Песков, а пренео Итар-Тас с.

Путин је данас, пред одлазак у званичну посету Бечу упутио писмо Савету федерације на име председнице Валентине Матвијенко, у коме је изнео предлог да се укине право које је добио од тог тела „о употреби Оружаних снага Руске федерације на територији Украјине”, рекао је Песков.

Према речима Пескова, то је урађено „у циљу нормализације ситуације и решавања кризе у источним регионима Украјине, као и поводом почетка тространих преговора по том питању”.
Заменик председавајућег комитета за међународне послове Државне думе Андреј Климов саопштио је да ће горњи дом резолуцију повући на сутрашњој седници.

Резолуцију о употреби руских оружаних снага у Украјини, горњи дом руског парламента изгласао је 1. марта.

----------------------------------

Медведев дешавања у Украјини упоредио с бившом Југославијом

МОСКВА – Сви лидери Украјине - садашњи и бивши - сносе највећу одговорност за немиле догађаје у тој земљи, изјавио је данас руски премијер Дмитриј Медведев које је та збивања упоредио са распадом источног блока и потоњим дешавањима у бившој Југославији.

„Ја не говорим сада о конкретним људима, већ се то односи на све лидере украјинске државе. Како бивше тако и садашње који су одговорни за оно што се дешава. И велики део одговорности је на онима који су подстицали напетости у Кијеву и допринели државном удару с почетка ове године”, рекао је Медведев на састанку са представницима владајуће Јединствене Русије.

Медведев је приметио да је збацивање бившег председника Виктора Јануковича било нелегално, уз сва драматична дешавања која су га пратила, а да су „ствари могле да буду другачије и да испадну добро”, преноси Итар Тас с.

„У сваком случају, нормални председнички и парламентарни избори су могли да буду одржани.
Све је било наметнуто, заправо, наметнуто заправо употребом врло специфичне технологије”, приметио је Медведев.

Руски премијер тврди да Русија жели да види свог суседа као сређену државу и које се враћа на уставни пут.

„Без обзира шта они кажу или пишу, без обзира шта каже пропаганда, они су веома близу нас - делимо заједничку историју и даље делимо заједничку економију, упркос живљењу у различитим земљама. Рећи ћу још више - имамо заједничку судбину у великој мери”, рекао је Медведев.

Руски премијер је навео да званична Москва очекује од Кијева да има слуха за своје противнике, пошто се само на тај начин може обезбедити повратак мира.

„Развој ситуације у Украјини је био такав да се пре извесног времена није могао замислити ни у најгорој ноћној мори”, навео је Медведев и подсетио присутне да је Европа већ била сведок сличне ситуације након распада Варшавског пакта и избијања рата у бившој Југославији.

„У тој најстрашнијој трагедији земља је разбијена, а одвојене републике су се нашле у оружаним сукобима једне против других” подсетио је Медведев.


Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар