11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 26. јун 2014.

Доњецк, војна база у рукама проруских снага

Војна база у Доњецку у којој је била смештена украјинска војска сада је под контролом "Народне Доњецке Републике". Проруски активисти раније данас су пристали да учествују у сутрашњим мировним преговорима о окончању сукоба на истоку земље.

Источноукрајинске снаге самоодбране "Народне Доњецке Републике", преузеле су контролу над војном базом, у којој су се налазиле снаге министарства унутрашњих послова у центру Доњецка.

Прес служба "Народне Доњецке Републике" је саопштила да је војска јутрос примила наређење министарства одбране Украјине да започну акцију против представника НРД.
Војници батаљона Восток су дошли на разговоре са представницима провладиних снага и почела је размена ватре. Након престанка ватре, контролу над базом преузеле су самоодбрамбене снаге, пренела је руска агенција Итартас.

Андреј Пургин, члан руководства "Народне Доњецке Републике" рекао је раније данас да је постигнут договор да рунда преговора буде одржана 27. јуна у Доњецку", пренео је Ројтерс.

Учешће у трилатералним преговорима између Русије, Украјине и Организације за европску безбедност и сардњу (ОЕБС), најавили су представници снага самоодбране у регионима
Доњецк и Луганск, потврдио је украјински председник Петро Порошенко у говору у Парламентарној скупштини Савета Европе.

Порошенко је додао да ће, ако на сутрашњим преговорима кључни елементи мировног плана буду одбачени, Кијев донети "једну веома важну одлуку".

Раније данас, Порошенко је позвао Русију да подржи његов мировни план "делима, а не речима".

Барак Обама запретио је Русији новим санкцијама уколико не предузме "брзе кораке" у циљу смањења тензија на истоку Украјине, саопштила је Бела кућа.

Изјава америчког председника готово је иста као она коју је претходно дао државни секретар Џон Кери, који је позвао Москву да предузме "конкретне мере", како би била окончана криза у источном делу Украјине, где је у сукобима војске и побуњениика од априла страдало више од 400 људи.

Кери је и јутрос, после састанка са шефом француске дипломатије, рекао да "Русија треба да позове проруске сепаратисте у Украјини да се разоружају у року од неколико сати".
Он је најавио да ће лидери Европске уније разговарати о могућим санкцијама против Русије, на предстојећем самиту ЕУ у Бриселу.

Осим тога, лидери Немачке и Француске Ангела Меркел и Франсоа Оланд позвали су украјинског и руског председника Петра Порошенка и Владимира Путина да "заједно раде" како би били окончани сукоби измеду проруских побуњеника и украјинске војске.


Извор: РТС



Нема коментара:

Постави коментар