11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 26. јун 2014.

ПИТАЊЕ ЈЕ ШТА ЈЕДУ: Црни скакавци (непозната врста) нису нанели штету усевима?!

Скакавци црне боје, величине до три центиметра, никада до сада нису виђени у овим крајевима и непозната су врста инсеката из рода скакаваца. Мештани су се жалили да су их скакавци уједали, док је Светозар Копривица (81) рекао да су скакавци напали и изуједали његовог пса

КУРШУМЛИЈА - Стручна екипа за екологију и пољопривреду, која је данас обишла село Бело Поље у којој је примећена најезда скакаваца, закључила је да нема штете на усевима у том селу у куршумлијској општини.

"Скакавци који су се појавили у том селу су непозната врста и не хране се биљкама", потврдио је Бети стручни сарадник за пољопривреду општине Куршумлија Јовица Ђиновић.

Скакавци црне боје, величине до три центиметра, никада до сада нису виђени у овим крајевима и непозната су врста инсеката из рода скакаваца. Ђиновић је рекао да су се ројеви инсеката концентрисали на асфалтном путу и неколико метара поред пута, у дужини од неколико стотина метара.

"Закључили смо да нема штете на пољопривредним усевима и да се ови скакавци не хране биљем. Није нам познат њихов ланац исхране. Ови скакавци су црне боје, потпуно другачији од оних којих има на овом подручју. Они су на овом месту доживели свој врхунац по броју јединки", казао је Ђиновић.

Он очекује да се број тих скакаваца смањи, јер их већину газе аутомобили на путу. Скакавци у куршумијском селу Бело поље јуче су се појавили на асфалтном путу, надомак села. Њихово присуство је угрозило неколико домаћинстава, јер прете да уђу у куће.

Поједини мештани су се жалили да су их скакавци уједали, па су се организовали да се метлама бране од њих. Мештанин Светозар Копривица (81) каже да су скакавци напали и изуједали његовог пса.

Општина Куршумлија је наложила стручним екипама да прате кретање и развој ситуације, након чега ће предузети одговарајуће мере ради спречавања најезде.

Рој скакаваца се већ два дана налази на путу у село Бело поље и они се крећу ка другим куршумлијским селима.


Извор: Курир

Нема коментара:

Постави коментар