11111111111111

Претражи овај блог

петак, 27. јун 2014.

Торнада ће тек тутњати Србијом

Кад се “небо спусти ниско” и кад тегет облаци са црним обрисима високи и до 16 километара донесу олују, град и ваздушне вртлоге - штета као она у Шопићу је неизбежна, а спаса нема. Ветар је тукао 80 километара на сат носећи све пред собом.

НЕВРЕМЕ - Давали смо упозорења и она су се обистинила. Кумулонимбуси су се надвили над подавалска села које је захватило снажно невреме. Нису то торнада, која погађају централне области САД, али јесу мини-циклони који увлаче у себе предмете, делове кровова. Нису ни први ни последњи, а може се дати само краткорочна прогноза - објаснио је за “24 сата” Драган Ђурић, прогностичар Републичког хидрометеоролошког завода, додајући да се већ за понедељак могу локално очекивати сличне непогоде, мада слабијег интензитета.

Ваздушни вртлози на нашем подручју зову се тромбе - и личе на трубу или слоновску сурлу која се спушта из доњих делова облака до тла и при томе се врло брзо обрће око приближно усправне осовине. Једна таква тромба направила је пустош у селу Шопић. Како оне настају и колико су честе?


- Током топлијег дела године, јавља се развој кумулонимбусних облака, познатих као олујни облаци који доносе грмљавину, пљускове, кише, град, суградицу и олујни ветар. Овакве олује су локалног карактера, али могу захватити и већа подручја као што се десило прекјуче. Удари ветра могу достизати орканске јачине. На пример, 6. јула 1993. године на Београдској опсерваторији забележен је удар од 27,6 м/с (97 км/х оп. а.) - каже Катарина Стефановић из Сектора националног центра за климатске промене РХМЗ.

У последњих 30 година, на станицама РХМЗ регистрована су свега четири овако снажна удара, а онај од пре два дана је пети. Међутим, стручњаци напомињу да се тромбе дешавају много чешће и да ће их због климатских промена бити још више, али да не морају бити ухваћени у станицама РХМЗ.

Сцене као из хорора 
ХАОС - Селом Шопић код Лазаревца јуче су доминирале сцене као из хорор филмова. "Деца су била шокирана, вриштала су и плакала. Притисла сам кауч уз балконска врата да бих зауставила удар ветра, а стакло је пукло. Ограду са терасе, направљену од стакла и метала, нашли смо јутрос у комшијином дворишту", причају Катарина и Зоран Јеремић, у близини чије куће се током невремена преврнуо шлепер, блокирајући саобраћај. Олуја је сурвала и торањ готово 150 година старе сеоске цркве Светог архангела Гаврила. мвј
 Торнадо сликан јуче код Лазаревца - слика са Фацебоок (додао ''Дођи и види'')
Извор: 24сата

Нема коментара:

Постави коментар