11111111111111

Претражи овај блог

петак, 14. фебруар 2014.

Јава: Ерупција вулкана, евакуација 200.000 људи

ЏАКАРТА - У спектакуларној ерупцији вулкана на планини Келуд, на индонежанском острву Јави, погинуле су најмање две особе а наређена је евакуација за око 200.000 људи који живе у радијусу од десет километара од кратера.

Поред тога, данас је поремећен међународни авионски саобраћај, а затворени су међународни аеродроми.
Шеф индонежанског Центра за вулканске и геолошке катастрофе
Мухамад Хендрасто, рекао је да је до јучерашње ерупције дошло само сат и по пошто су власти подигле ниво приправности на највиши ниво, пренео је АП.

Хендрасто је рекао да је неопходно евакуисати око 200.000 људи, који живе у 36 села у зони од 10 километара око кратера.

У серији ерупција на планини Келуд избациване су ужарени прах и камење, што је изазвало панику локалног становништва.

Локална телевизија је приказала како пепео и камење падају по суседним селима и људе који панично беже. Многи су касније покушали да се врате да из куће понесу неке вредније ствари, али су морали да одустану због вулканског материјала који је падао попут кише.

Смртно су страдали мушкарац и жена, обоје у 60-тим годинама, када је вулкански материјал пао на њихове куће.
"Куће су биле трошне и лако су се урушиле под тежином", рекао је локални функционер Сутопо Пурво Нугрохо.

Компаније "Вирџин Аустралија" отказала је све своје данашње летове из Пукета, Денпасара, Божићних острва и Кокосових острва, наводећи да је безбедност путника на првом месту.

Представница аустралијског авио превозника "Квантаса" рекла је да су данашњи летови између Џакарте и Сиднеја померени за суботу.

Локалне власти су саопштиле да су мале шансе да се на вулкану догоди још једна снажна ерупција попут јучерашње, а потреси око кратера осете се и данас, док вулкански материјал и даље пада по суседним селима.

У ерупцији овог вулкана 1990. године погинуло је 30, а повређене су стотине људи, док је 1919. у моћној експлозији овог вулкана, која се чула и више стотина километара далеко, погинуло најмање 5.160 људи.

Вулкан на планини Келуд је један од 130 активних у Индонезији која се налази на трусном подручју.



Фото АП/Бинсар Баккара
Извор: Тањуг

Нема коментара:

Постави коментар