11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 15. фебруар 2021.

СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

Приликом Сретења Господа окружују, с једне стране, праведност која не очекује спасење од саме себе – Симеон, и строг живот у посту и молитвама, оживљаван вером – Ана; а с друге стране,
суштинска, свестрана и непоколебива чистота – Дјева Богомајка, и смирена и ћутљива послушност и преданост вољи Божијој – Јосиф обручник. Пренеси сва та духовна настројења у своје срце, па ћеш и ти сусрести Господа. Сусрешћеш га не док га носе, већ ће ти сам прићи. Прими га у наручје срца и запевај му песму која пролази небеса и весели све анђеле и свете.

Свети Теофан затворник


МОЛИТВА ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ

Господе Исусе Христе, Јединородни Сине и Слове Божији, некада од пророка виђени, као у огледалу у загонетки, а у последње дане ове у телу од Пресвете Дјеве Марије чисто рођени, у четрдесети дан у Светилиште на Сретење са целим светом као Младенац на рукама Њеним донесени, објављени и у наручју праведног Симеона на спасење свим потомцима Адамовим ношени! Како Те преславно и пресветло Богомајка на рукама у храм Господњи принесе и свети старац божанствено срете! Данас се небо весели и радује се земља, јер виђени бише путеви Твоји, Боже, путеви нашег Бога и Цара, који је у светима. Некада се Мојсеј попео да види славу Твоју, али не могаше видети Лице Твоје. А у овај пресветли дан показао си се људима у храму, сијајући неисказивом светлошћу божанства да Те заједно са Симеоном виде лицем у лице и да Те рукама додирну и, примивши Те у наручје своје, да познају да си Ти Бог који је у телу дошао. Тога ради, прослављамо неизрециво снисхођење Твоје и велико човекољубље, зато што Својим доласком сада дарујеш небеску радост некада паломе роду људском: јер, Ти си Својим праведним судом изагнао наше прародитеље из раја сладости у овај свет, а сада си нас помиловао и опет нам отворио рајске обитељи. обративши наш плач у радост, да се пали Адам не стиди више од Тебе због непослушности и да се не крије више од Лица Твога када га зовеш. Ти сада дође да на Себе грех његов узмеш, да га Својом Крвљу опереш и да га нагог обучеш у ризу спасења и одећу весеља и украсиш лепотом као невесту. Све нас који се Твог божанственог Сретења сећамо, удостој да са мудрим девојкама изађемо у сретење Теби, Небеском Женику нашем, са упаљеном свећама вере, љубави и чистоте, да очима вере угледамо Божанствено Лице Твоје, да Те примимо у наручје душе наше и да Те носимо у срцу своме у све дане живота свога, да нам будеш Бог и ми људи Твоји. У последњи и страшни дан доласка Твога, када сви свети буду изашли у последње и велико сретење са Тобом у ваздуху, удостој и нас да Те сретнемо и да увек са Тобом будемо. Слава милосрђу Твоме, слава Царству Твоме, слава домостроју Твоме, Једини Човекољупче, јер је Твоје царство и сила и слава са Беспочетним Твојим Оцем и Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

О, Пресвета Дјево, Ти, која небеском чистотом сијаш, кротка голубице, Нескверна Овчице, Блага Помоћнице целоме свету, Мати Христа Бога нашега! Ти си почетак, средина и крај садашње радости наше, јер из Тебе засија Сунце Правде, Христос Бог наш којег си у овај четрдесети дан донела у светом наручју Своме у светилиште на сретење са нама и на радост и спасење целом свету. Зато Те величамо и прослављамо, јер Ти си шатор Бога и људи, који Богослов предвиде, у коме се Бог са нама настани да ми људи Његови будемо. Ти си Врата Небеска од Језекиља предсказана, кроз која нам се опет отвори пут у небеске обитељи. Ти си висока лествица, од Јакова виђена, којом Бог на земљу сиђе и Мост који житеље земље преводи на небо. Стога, гледајући како си у Светилиште пошла, носећи на рукама Својим Небески Огањ, Бога, молимо Те, Благодатна, да огњем молитве Своје спржиш огањ страсти наших, да се избавимо вечног огња пакленог. Дошла си у Светилиште ради очишћења по закону, Ти, којој као Чистој Дјеви очишћење није потребно и тако нас научила како треба да се чувамо у целомудрености и чистоти и са каквим смирењем треба да носимо подвиг девствености сећајући се како си Ти, Узвишенија од Херувима, стала на место нечистих жена. Ти, о, Мати Пресвета, будући и сама храм Божији у који се Бог сместио, донела си по закону у цркву многожељеног Сина Свога, Христа Бога нашег, удостој и нас да више од свега на земљи Цркву Сина Твога заволимо, да је у све дане живота свога посећујемо, гледајући тамо лепоту Господњу, јер је боље да се један дан премећемо у дворима Господњима, него да живимо у насељима грешничким. Највише нам даруј, Пречиста, да као Симеон неосуђено носимо Сина Твога и Бога нашег у наручју срца свога, када се причестимо Пречистим Телом и Крвљу Његовом и помози нам да тада још више чувамо себе у светости и страху Божијем, да не разарамо храм тела свога. И тако излазећи увек душом и срцем у сретење Сину Твоме, удостој нас о, Богомати, да Твојим молитвама достигнемо и блажено сретење са Господом у ваздуху, када ћемо са свима светима вечно славити и певати Пресвето Име Његово са Оцем и Светим Духом и Твоје милостиво заступништво, сада и увек и у векове векова. Амин.

фото - манастир Лешје
фото - сестре
Детаљ са иконе Сретења Господњег, ризница манастира Лешје.
Извор: Манастир Лешје


#СретењеГосподње, #Сретење, #Sretenje, #SretenjeGospodnje,

Нема коментара:

Постави коментар