11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 1. септембар 2013.

Обама тражи да Конгрес одобри акцију против Сирије

ВАШИНГТОН - Амерички председник Барак Обама саопштио је да ће од Конгреса тражити одобрење за употребу силе против Сирије, истичући да сматра да је важно за америчку демократију да добије подршку посланика.

12.28 - Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је данас да је Израел је спреман за "сваки мугући сценарио" у суседној Сирији након што је амерички председник Барак Обама одложио употребу силе против Сирије.

12.07 - У Белој кући се разматрају три могућа сценарија за војни напад на Сирију - успостављање зоне забране лета, напад ракетама и појачана испорука оружја устаницима, пренела је немачка медијска кућа Дојче веле.

11.44 - Француски министар унутрашњих послова Мануел Валс изјавио је данас да Француска неће деловати једнострано кад је реч о нападу на Сирију, већ ће сачекати одлуку америчког Конгреса о томе да ли отпочети војни напад против режима сиријског председника Башара ал-Асада.

11.23 - Одлука америчког председника Барака Обаме да одложи могући напад на Сирију док не добије одобрење Конгреса могла би да охрабри снаге председника Башара ал-Асада, саопштиле су данас сиријске опозиционе групације.

11.01 - Потпредседница хрватске владе и министрка спољних послова Хрватске Весна Пусић изјавила је да би дипломатска акција која за циљ има спречавање крвопролића у Сирији имала смисла, али да све што је ван тога - нема.

8.51 - Потпуна анализа и процена доказа које су прикупили инспектори УН на месту наводног напада хемијским оружјем у Сирији могла би трајати до три седмице, саопштила је организација задужена за истрагу.

8.40 - Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да подржава став Барака Обаме о Сирији, након што је амерички председник саопштио данас да ће од Конгреса тражити гласање о војној акцији као одговор на напад хемијским оружјем у предграђу Дамаска.

8.25 - Француска ће сачекати да њен парламент и амерички Конгрес размотре могућу војну акцију против Сирије пре него што донесу одлуку да ли да покрену нападе на режим Башара ал Асада, саопштено је из канцеларије француског председника Франсоа Оланда.

8.10 - Протести против америчког напада на Сирију одржани су у неколико градова у свету, а у Хјустону је било и контра протеста, док је председник Барак Обама најавио да ће од Конгреса тражити одобрење за војну акцију.

Председник Обама је, како преноси АП, рекао синоћ да је одлучио да треба покренути напад на Сирију, али да ће претходно затражити одобрење Конгреса.

Он је казао да су се лидери Конгреса договорили да закажу дебату чим се посланици врате са летње паузе, а то не би требало да буде пре 9. септембра. За сада нема назнака да би то могло да се догоди раније.

Амерички председник је казао да је одлучио да употреба војне силе треба да буде цена за оно што САД сматрају да је "несумњива употреба хемијског оружја" од стране сиријског режима.
"Наша војска је заузела позиције у региону. Ми смо спремни да нападнемо кад год то решимо", додао је он.

Обама је најавио да ће пре него што покрене акцију затражити одобрење Конгреса, како би казнио Сирију за употребу хемијског оружја у нападу у којем су погинуле стотине људи у близини Дамаска.

Вођа Републиканаца у Сенату Мич Меконел потврдио је да му је председник Обама рекао да ће тражити подршку Конгреса, преноси Ројтерс.
"Улога председника као врховног команданта војске увек је појачана када ужива подршку Конгреса", навео је Меконел у саопштењу.


Фото АП /Ћарлес Дхарапак
Извор: Танјуг

Нема коментара:

Постави коментар