11111111111111

Претражи овај блог

среда, 5. јун 2013.

Патријарх руски Кирил у посети Грчкој Православној Цркви

Његова Светост Патријарх руски Кирил стигао је у Грчку 1. јуна 2013. године на позив Његовог Блаженства Архиепископа атинског и целе Грчке Јеронима II и Светог Синода Грчке Православне Цркве.

У делегацији која прати Патријарха Кирила налазе се Митрополит волоколамски Иларион, настојатељ Одељења за међуцрквене односе Московске Патријаршије; Епископ солнечногорски Сергије, шеф Административног секретаријата Московске Патријаршије; г. Владимир Легоида, председник Синодске информативне службе и други.

Руску делегацију су на атинском аеродрому дочекали Архиепископ атински и све Грчке Јероним, Митрополит Филипа, неапољски и тасоски Прокопије, председник Синодског одбора за међуцрквене и међухришћанске односе; Митрополит перистеријски Хризостом; Митрополит месогијски и лавреотицки Николај и други.

Навече истог дана Патријарх руски Кирил се сусрео са Архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом II у његовом архиепископском двору. У пету недељу после Васкрса, 2. јуна 2013. г., Патријарх московски и све Русије Кирил и Архиепископ атински и све Грчке служили су свету Литургију у цркви Светог Пантелејмона у Атини уз саслужење чланова московске делегације и архијереја Грчке Православне Цркве. Литургија је служена и на грчком и црквенословенском језику.  Појао је грчко-византијски хор.

Истог дана, 2. јуна, поглавари Руске и Грчке Православне Цркве посетили су руску цркву Свете Тројице у Атини. У пратњи поглавара била је званична руска делегација као и Митрополит Филипа, неапољски и тасоски Прокопије и Епископ диавлијски Гаврило.

Поглаваре је испред цркве, која је била препуна верника, сачекао је протојереј Александар Носевич, који им је изложио податке из историје ове цркве.  Такође је приметио да никад није било толико људи окупљених у овој цркви, што указује на то да све више Руса живи у Атини и да долазе у цркву. Као успомену на његову посету Патријарх Кирил је настојатељу ове цркве поклонио икону Светог Луке (војно-јасеницког).

Његова Светост Патријарх Кирил московски и све Русије, који је у званичној посети Грчкој Православној Цркви, стигао је  3. јуна 2013. г. у Солун где да је дочекао Митрополит солунски Антим са архијерејима, генералним конзулом Русије у Солуну и градоначелником Солуна.

Одмах по доласку Патријарх Кирил и чланови званичне делегације Руске Православне Цркве отишли су у посету Саборној цркви Светог Григорија Паламе.

Истог дана после службе у Саборној цркви Патријарх Кирил и званична делегација Руске Цркве посетили су седиште Солунске митрополије.

Митрополит солунски Антим подарио је Његовој Светости  медаљон Митрополије солунске кој је издат поводом стогодишњице од ослобађања града од Турака 1912. године. Чланови делегацији су примили на  поклон везене иконе Светог Димитрија Солунског.

Извор: Московска Патријаршија

Преузето са: Беседа

Нема коментара:

Постави коментар