11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 8. април 2013.

Irinej bački: Crkva ne pretenduje da donosi odluke, ali ima pravo da iznese svoj stav

Razgovor patrijarha srpskog Irineja sa najvišim državnim zvaničnicima o Kosovu završen je u 16.40 sati u zgradi Patrijaršije u Beogradu. Portparol SPC vladika bački Irinej izjavio je, posle završetka sastanka s državnim vrhom, da crkva ne pretenduje da donosi odluke umesto izabranih predstavnika naroda i da se bavi politikom, ali da ima i neotudjivo pravo da iznese svoje stavove o najvažnijim nacionalnim pitanjima.


Razgovor je trajao nešto manje od dva sata, a prvi je Patrijaršiju oko 16 časova napustio predsednik Vlade Ivica Dačić zbog ranije zakazanog sastanka.
 
Sastanku su prisustvovali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji su zajedno došli u Patrijaršiju, a zajedno je i napustili po završetku sastanka. Niko od zvaničnika nije dao izjavu za novinare.

Vladika bački Irinej je kao nedobronamerne i neprimerene odbacio sve insinuacije da crkva želi da se bavi politikom i dodao da je na sastanku prenet stav Sinoda SPC i patrijarha o, kako je rekao, ultimatumu Zapada, odnosno Brisela i Vašingtona.

"Nadamo se i verujemo i Bogu se molimo da će naš državni vrh imati i savesti i odogovrnosti i osećanja za potrebe opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je je Irinej bački.

On nije želeo da komentariše jučerešnji izjavu premijera Ivice Dačića i njegov odgovor na pismo Sinoda SPC i patrijarha, rekavši da nije ni upoznat sa njim, pa da s toga ne može da govori o stvarima koje ne zna.
 
Vlada Srbije danas će se sastati u 17 sati kako bi se njeni članovi dogorili o odgovoru koji će uputiti EU povodom predloga sporazuma o Kosovu.
 
SNS, najveća članica vladajuće koalicije, saopštila je danas da sporazum ne treba prihvatiti, ali da se dijalog s Prištinom mora nastaviti.


Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар