11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 8. април 2013.

ЕПС:Нема поскупљења струје до средине лета

БЕОГРАД – Цена струје неће бити повећана пре средине лета, речено је данас Танјугу у Електропривреди Србије (ЕПС).

„Електрична енергија неће поскупети пре средине лета, а купци ће о томе бити обавештени најмање 15 дана пре поскупљења, јер је то у складу са Законом о енергетици”, прецизирали су у тој компанији.

ЕПС још није упутио званичан захтев за поскупљење струје Агенцији за енергетику, јер нису завршене све процедуре око формирања јавног снабдевача. Управни одбор ЕПС-а је крајем фебруара изабрао зависно привредно друштво, у саставу ЕПС-а, које ће се бавити јавним снабдевањем потрошача по регулисаним ценама.

У ЕПС-у су раније објаснили да је неопходно да добију лиценцу од Агенције за енергетику (АЕРС) за обављање те делатности, и тек онда ће фирма бити у прилици да затражи поскупљење електричне енергије.

Када ЕПС упути званичан захтев за поскупљење струје, АЕРС-у је такође потребно одређено време да размотри тај захтев и да изврши анализе и процене оправданости тог захтева.
Раније је најављивана могућност да струја поскупи у првом кварталу ове године, потом од 1. априла, а затим и од 1. маја, али је поскупљење сада поново одложено до средине лета.

Струја у Србији последњи пут је поскупела 1. априла 2011. године, у просеку 15 одсто, а пре тога у марту 2010. година у просеку за 10 одсто. Просечна цена електричне енергије у Србији је 5,5 евроценти по киловат-часу.


Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар