11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 21. јун 2012.

Благоверна Јелена Лазарева Балшић



Нова Књига Марије Маје Д. Недељковић - БЛАГОВЕРНА ЈЕЛЕНА ЛАЗАРЕВА БАЛШИЋ


У Издању СВЕТИГОРЕ и ЦРКВЕ ЛАЗАРИЦЕ управо је из штампе изашла Књига БЛАГОВЕРНА ЈЕЛЕНА ЛАЗАРЕВА БАЛШИЋ ауторке, магистра философије, Марије Маје Д. Недељковић. Реч је о Философско-Теолошкој Монографији, заснованој на историјским чињеницама, о славној кћери Светога кнеза Лазара, владарки средњовековне Зете, ратници, Захумској војвоткињи, одлучној и неуморној заштитници и бранитељки Православља и великој песникињи. Књига пружа својеврстан осврт и на низ других значајних личности српске историје тог времена, оних који су, уједно, били Јеленин најближи род или блиски сарадници, као и кључних историјских догађаја тога доба, несумњиво, златног у Срба. Креативан приступ у разматрању многих тема и истраживачки дух којим одише књига чине да су нам и личности и догађаји наше славне прошлости приближени на јединствен и непоновљив начин, пун динамике.

Књига садржи и два Прилога: први, са два текста О ИСИХАЗМУ и БОГОСЛОВЉУ СВЕТОГ ГРИГОРИЈА ПАЛАМЕ; а други је Прилог СТИХОВАЊЕ са неким од најлеших песама наше Узвишене Средњовековне Поезије где се, уз Јеленино чувено ОТПИСАНИЈЕ БОГОЉУБНО, нижу Песме Деспота Стефана Лазаревића, Јефимије, кнегиње Милице…

Дело красе и личне фотографије ауторке Марије Маје Д. Недељковић снимљене у чудесно лепим пределима Скадарског језера и у Јелениној Задужбини на острву Бешка.

Отписаније Богољубно
(свом духовнику Никону Јерусалимцу)
... Да зна твоја светиња, откако удостојих се с Богом
познати те, порадовах се весељем духовним. Но за
мало и за кратко би нам виђење, да би ко рекао како
у зрцалу лик угледасмо или у неки сан лаки да
бејах снесена…
И слушах твоје душе Богољубиву нарав и бестелесно
анђеоско пребивање, и оно од нас коначно удаљење.
И веома твоје видети зажелех преподобије, и твојих
медоточних насладити се речи… Но, даљњег ли нам
растојања, па море и гај…
Јер жељење богатства и сујетна слава, а уједно и сласти,
не остављају нас, који се колебамо у мору овог сујетнога
живота, да узникнемо ка светлости часнога и бестелеснога
пребивања. Јер помрачише се очи муком и метежом
који је у свету. И гле, сада као од некаква сна отргнувши
се, зажелех твоју светлост видети…
И опет се молим твоме преподобију да нам неко олакшање
утешења пошаље и прохлади жеђ туге.
Јер зна твоје преподобије колике буре и метежи и облаци
навикнуше узбуркавати самовољна срца…
Да, тајниче Божји, послушај ме. У свему више реченом
не заповедам, већ се молим трудољубиво и поклањам
лице све до земље. И двоструко да си здраво у Господу
и не презри наше мољење.


Књигу можете поручити од аутора по повлашћеној цени:





6 коментара:

  1. Анониман24. јун 2012. 12:09

    Хвала Богу! Хвала и браћо и сестре!

    ОдговориИзбриши
  2. ВРХУНСКА КЊИГА!!! КЊИГА-ИКОНА!!! Ово је КРЕАТИВНО ЧИТАЊЕ ИСТОРИЈЕ, философска обрада података, а поглед равно из есхатологије… По мени је ауторка приступила сложеној теми (темама)као Косовка Девојка, да нас у ово доба духовне, и сваке друге, беде напоји неопходном истином, окрепи и подсети ко смо и зашто смо ту, шта нам је чинити… Људи ово је КОСОВСКОЗАВЕТНА КЊИГА, која шири РАДОСНУ ВЕСТ!!!

    ОдговориИзбриши
  3. ВРХУНСКА КЊИГА!!! КЊИГА-ИКОНА!!! Ово је КРЕАТИВНО ЧИТАЊЕ ИСТОРИЈЕ, философска обрада података, а поглед равно из есхатологије… По мени је ауторка приступила сложеној теми (темама)као Косовка Девојка, да нас у ово доба духовне, и сваке друге, беде напоји неопходном истином, окрепи и подсети ко смо и зашто смо ту, шта нам је чинити… Људи ово је КОСОВСКОЗАВЕТНА КЊИГА, која шири РАДОСНУ ВЕСТ!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман19. јул 2012. 15:48

    У мору измишљених ликова којима нас бомбардују из разноразних и којекаквих књига и књижица, НАЈЗАД се појавила дивна и стварна Јунакиња наше историје - Јелена Балшић, српска владарка, песникиња, заштитница Православља, ратница, дипломата и права српска племкиња, вођена философском и уметничком руком књижевнице Марије Маје Д. Недељковић да нас посети у овом нашем 21. веку и потсети ко смо, шта смо били и шта нам даље ваља чинити. Хвала Богу! Хвала ауторки! ВРХУНСКА КЊИГА!!! Браво!

    ОдговориИзбриши