11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 21. октобар 2012.

Nikolić: Baš me briga ko će da pobedi u DS, ne valjaju ni Tadić ni Đilas

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u intervjuu makedonskoj Televiziji Sitel da ga ne interesuje ko će pobediti na stranačkim izborima u Demokratskoj stranci.



 - Voleo bih da pobedi Tadić koga je SNS pobedila. Uvek je dobro za protivnika imati onoga koga si pobedio. Mene baš briga ko će da pobedi u DS. Ne valjaju ni jedan, ni drugi. To su isti ljudi, samo će da se raspodele u dva tabora - kazao je Nikolić.

Kako je rekao, među njima ima onih koji su bili ministri, loši ministri, ima i bogatih, ali i kriminalaca koji su to postali kad su postali ministri.
- U toj njihovoj prljavoj igri samo se otkriva koliko su bili loši, ali će SNS dugo godina da ih pobeđuje. Đilas se u politiku ne razume - smatra je Nikolić.

On je dodao da njih dvojica, Tadić i Đilas, nemaju dovoljno energije i da bi on lično za posao lidera stranke tražio nekog trećeg.


"Vučić neće stati"

Na pitanje da li prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić ima njegovu podršku, Nikolić je odgovorio potvrdno.
- Ja sam ga postavio na to mesto. Drugi čovek u Srbiji to ne bi mogao da obavlja i Vučićeva energija se polako već prenela i na policiju i tužilaštvo... Vučić neće stati dok ne istraži sav kriminal i dok svi kriminalci ne odu u zatvor i tu ima moju potpunu podršklu - uveren je Nikolić.



"Hrvatska miljenica EU"


Govoreći o Hrvatskoj koja je na ulazu u EU, Nikolić kaže da je ona i dalje prihvatljiva za Uniju iako nije rešila problem proteranih Srba.
- Hrvatska nije rešila problem Srba koje je proterala, kojima nije vratila imovinu i kojima ne dozvoljava da uživaju u njoj, nije im omogućila ni miminum osnovnih ljudskih prava, ali je iz nekog razloga prihvatljiva za EU - kazao je Nikolić.
 
Nikolić smatra da je Hrvatska uvek bila favorizovana
Nikolić je dodao da će Srbija nastaviti "mirno i strpljivo sa Hrvatskom da uređuje svoje odnose" i otklanja nerešena pitanja.

- Pozvao sam hrvatske predstavnike da kažu koja pitanja Srbija nije rešila, da možemo da ih rešimo, ali sam zato otvorio niz pitanja koje Hrvatska nije rešila i neće. Međutim, Hrvatska je miljenik EU, uvek je bila favorizovana, pa tako i sada. Srbiji se priča o problemu loših privatizacija i lošeg urađenog pravosuđa, pa je to i razlog zašto ne možemo da budemo član EU - istakao je Nikolić.

Predsednik je dodao da, sa druge strane, pravosuđe i privatizacija u Hrvatskoj nisu ništa bolje urađeni nego u Srbiji, a možda čak i lošije.
- Kad biste pogledali Hrvatsku kako izgleda pravosuđe i privatizacija i oblast ljudskih prava shvatili biste da je to mnogo lošije urađeno nego u Srbiji...Otkud tolika razlika među nama? Mi smo tek kandidati za EU, nemamo još datum za otpočinjanje pregovora, a Hrvatska će sledeće godine postati punopravni član - rekao je Nikolić.


"Nisam ljut na Josipovića"

Predsednik je takođe rekao da nije ljut na predsednika Hrvatske Ivu Josipovića, da ne zna razlog njegove ljutnje i da će prihvatiti razgovor kada ga Josipović bude pozvao.
- Čekam da se odljuti. Ja ne živim u prošlosti. Ne pitam kad je ko protiv koga ratovao, to može samo da jubilejima da se govori, ili kako je izgledao rat. Današnjoj deci govoriti o ratu, a ne pričati im šta ih čeka sutra je besmisleno - rekao je Nikolić.

 

"Srbija ne svojata RS"

Govoreći o odnosu sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom, Nikolić je kazao da "Srbija ne svojata RS i da je narod u tom entitetu taj koji odlučuje kako će živeti". Nikolić je podsetio na obaveze koje Srbija ima prema RS po Dejtonskom sporazumom, ali i na ekonomsku i trgovinsku saradnju.
- Ne odbacujem centralu BiH u Sarajevu, nemam na to pravo. Mi smo prihvatili Dejtonski sporazum i po njemu je Bosna država sastavljena od dva entiteta - ukazao je Nikolić i dodao da ta država ne funkcioniše i da "polako nestaje pred našim očima".
Nikolić je poručio da nije Srbija ta koja će da pogazi Bosnu i Hercegovinu.
Nikolić se osvrnuo i na odnose sa svojim do nedavno prvim saradnikom, a sada liderom stranke koju je osnovao.

  

"Makedonija ima sličan problem kao i Srbija"

 
Predsednik Srbije ocenio je da je Srbiji prepreka na evropskom putu to što neće da prihvati da joj se oduzme deo teritorije, a Makedoniji što odbija da prihvati da se odrekne imena, grba i zastave.
 
Skoplje
- Znam da Makedonija, dokle god ima taj naziv, grb i zastavu i dokle god oni budu problem Grčkoj, neće moći da bude članica Evropske unije... Kao što vi, čini mi se, bez ugroženosti teritorije, samo sa ugroženošću ponosa, odbijate da prihvatite ono što vam nameću, tako i mi odbijamo da prihvatimo oduzimanje teritorije, što je mogo teži zahtev - rekao je Nikolić.

On je dodao da u svim razgovorima sa zvaničnicima EU otvoreno kaže da je nemoguće da se u narednih 100 godina u Srbiji rodi onaj koji bi prihvatio nezavisnost Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, ako neko iz Evrope bude rekao "da to nije problem za ulazak Srbije u EU, da sve drugo Srbija treba da uradi, a da će to pitanje doći na kraju, on ne može da se ponaša kao neko ko ne vidi da u stvari pomaže da se prizna nezavisno Kosovo".
 
On smatra da Makedonija ima sličan problem kao Srbija i da će se, ukoliko bude uporno insistirala na tome da ono što je njeno bude njeno, naći na lošoj listi.

Nikolić je ocenio i da je prvi političar koji je učinio nešto za Makedonce u Srbiji što do sada niko nije - kada je sastavljana poslanička lista SNS za parlamentarne izbore, pozvao je stranku makedonske manjine da bude na toj listi i sada imaju jednog poslanika u parlamentu.
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće sledelje nedelje u zvaničnoj poseti Skoplju, na poziv makedonskog predsednika Đorđa Ivanova. Poseta Nikolića Skoplju, koja je, kako su kazali u kabinetu Ivanova, ranije planirana, trajaće od 26. do 28. oktobra.
 

Nova Jugoslavija nije moguća

Predsednik Srbije je odbacio mogućnost da u budućnosti zemlje bivše Jugoslavije ponovo budu u nekom obliku zajedništva, istakavši da i eventualnu takvu svoju želju ne može da nameće drugima, kada misle da će bolje da napreduju sami.
- Mi smo se razišli kada nije trebalo, naravno da bismo jednostavnije i lakše ušli u EU da smo ostali zajedno, ne bi imali ove probleme - rekao je Nikolić.


Pravi se albanska država na Balkanu

Odgovarajući na pitanje o problemu koji Makedonija ima zbog neprestanih i višedecenijskih zahteva Albanaca za ekspanzijom, Nikolić je rekao da mogu makedonski političari da nabiju glavu u pesak, ali da će imati srpski problem za 20 godina, jer vreme ne radi za državu, već radi za separatiste.
- Kada jednom ostvare prava u okviru teritorije Srbije, pozivaće se na ta prava u svim drugim državama. Kako da kažete da imaju pravo na svoju državu na Kosovu, a nemaju u Makedoniji, kako da kažete da imaju pravo na državu na teritoriji Kosova, a nemaju pravo na autonomiju u Grčkoj ili u Crnoj Gori - rekao je Nikolić.

On je istakao da su srpski političari dobili uveravanja da se nikada neće dozvoliti da se spoje Kosovo i Albanija, ali da je to bila laž i u prilog tome naveo da je Kosovo već dobilo pozivni poštanski znak, da se grade i autoput i pruga koji će povezati Prištinu sa Dračom.
- Pravi se albanska država na teritoriji Balkanskog poluostrva koja još 30 godina neće biti uređena kao Makedonija i Srbija i za tih 30 godina svašta će da se desiti - dodao je Nikolić. 


Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар