11111111111111

Претражи овај блог

петак, 3. август 2012.

Stanovništvo bivše SFRJ izumire

Sarajevo -- Sudeći prema zvaničnim statistikama, stanovništvo nekada najmnogoljudnijih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije polako izumire, piše Dnevni avaz.

Nacionalne statistike Republike Srbije i Republike Hrvatske, najmnogoljudnijih zemalja bivše Jugoslavije, ali i nacionalno najhomogenijih, govore da se obe zemlje suočavaju s vrlo ozbiljnom stopom negativnog prirodnog priraštaja.
Srbija, u kojoj je na kraju 2010, što je poslednji zvanični statistički podatak o broju stanovnika objavljen u toj zemlji, živelo 7.241.295 stanovnika, u toj godini je imala negativan prirodni priraštaj od 4,8 posto.

Taj trend je nastavljen prošle i ove godine. Stoga ne čudi što je u ekpozeu prilikom imenovanja nove Vlade Srbije, premijer Ivica Dačić, najavio da će jedan od prvih zadataka njegove administracije biti hvatanje u koštac sa belom kugom, piše Dnevni avaz.

Istovremeno, druga po brojnosti žitelja među zemaljama bivše Jugoslavije, Hrvatska, koja je u 2010. imala 4.418.000 stanovnika, beleži negativan prirodni priraštaj od dva posto.

Negativnom trendu rasta populacije nije izbegla ni BiH, treća po brojnosti zemlja u regionu, sa procenom od oko 3.839.737 stanovnika. BiH u 2010. beleži negativan prirodni priraštaj od 0,4 odsto, s tim što je u Republici Srpskoj stopa negativna, a u Federaciji BiH pozitivna.

RS ima negativan prirodni priraštaj poslednjih deset godina. Statističari u RS-u tvrde da se broj stanovnika tog entiteta iz godine u godinu smanjuje za broj žitelja jedne manje opštine, poput Berkovića ili Istočnog Starog Grada, odnosno za oko tri hiljade.

Za razliku od Srbije, Hrvatske i dela BiH, Kosovo, Crna Gora i Makedonija su, prema statističkim pokazateljima, zemlje rastuće populacije. Sa procenom broja stanovnika od oko 1,7 miliona, Kosovo je po poslednjem zvaničnom podatku iz 2010, imalo prirodni priraštaj od čak 12 posto.

Procenat živorođenih u odnosu na broj umrlih u Crnoj Gori u toku 2010, zemlji s najmanjim brojem stanovnika od svih zemalja na području bivše Jugoslavije, bio je veći za 2,9 posto, dok je stopa prirodnog priraštaja u Makedoniji u istom periodu iznosila 1,6 posto.


Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар