11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 30. јул 2012.

Ruske pankerke "Pussy Riot" danas u sudnici: "Putin nas se plaši"

Tri članice ruskog pank benda "Pussy Riot" pojavile su se danas u sudnici u Moskvi, u procesu koji je pokrenut protiv njih zbog performansa koji su izvele na oltaru Saborne crkve u Moskvi, kojim su kritikovale Vladimira Putina i Rusku pravoslavnu crkvu. Poznavaoci prilika u Rusiji kažu da će ovaj sudski proces pokazati koliko je vlast Vladimira Putina tolerantna prema opozicionim akcijama, kao i kolika je moć Ruske pravoslavne crkve, koja je akciju mladih pankerki nazvala "blasfemijom" i delom antiklerikalne kampanje.




Nadežda Tolokonikova, Marija Alehina i Jekaterina Sancevič su u zatvoru zato štio su u martu izvele "pank-molitvu" u glavnom ruskom hramu, gde u vreme velikih
crkvenih praznika služi ruski patrijarh Kiril, a tim službama često prisustvuje i najviše rusko rukovodstvo.
 

One su u maskama i jarkoj odeći, uz glasnu muziku sa zvučnika izvele pesmu "Bogorodice, prognaj Putina", u kojoj je kritikovan ne samo premijer Vladimir Putin već i patrijarh. Čuvari hrama zaustavili su akciju, ali su devojke uspele da pobegnu.
 
"Pank molitva" u režiji grupe "Pussy riot"

Nakon nekoliko dana su uhapšene i optužene za krivično delo huliganstva, tako da im preti do sedam godina zatvora.
 
Patrijarh Kiril odbio je da im oprosti, tražeći da se one najpre pokaju, i ocenio da je njihova akcija "rezultat đavolskog posla". On je dodao da su u poslednje vreme učestali napadi na crkvu od strane "radikalnih liberalnih snaga".
 

"Putin nas se plaši"

 
Preti im sedam grodina zatvora
Članice grupe odbijaju optužbe crkve da "ismejavaju svetinje" i objasnile su da je u njihovoj "pank-molitvi" pomenut patrijarh, jer je dozvolio da Ruska pravoslavna crkva postane "oruđe u prljavim predizbornim igrama", aludirajući na agitaciju patrijarha u korist Putina na predsedničkim izborima.
 
U intervjuu "Obzerveru", ostale članice benda su rekle da ih "brutalnost i okrutnost" vlasti neće uplašiti, jer "nisu uradile ništa pogrešno".
 
- Putin nas se plaši. On se plaši naroda - rekle su pankerke.
 
One su se u intervjuu pojavile sa fantomkama na glavama, što je postao njihov zaštitni znak, a predstavile su se kodnim imenima "Vrabac", "Veverica" i "Fantomka".
 

"Osećamo se kao superheroji"

 

One poručuju da skriveni identitet znači da "svako može biti Pussy Riot", kao i da bi u slučaju da i njih tri budu zatvorene, na njihovo mesto došle nove članice.
 
Vrabac (25) kaže da pojavljivanje u maskirnoj odeći njima daje utisak da su ruski superheroji.
 
- To je kao da si Spajdermen ili Žena-mačka. Kada nosim masku, i sama se osećam kao superheroj. Moćnija sam. Hrabrija. Verujem da mogu sve da uradim i da promenim situaciju - kaže Vrabac.


Podrška za pankerke

Podršku utamničenim pankerkama pružili su mnogi, od rok zvezda poput "Red Hot Chili Peppers do organizacija za zaštitu ljudskih prava. Organizacija Amnesti internešenel ocenila je da su članice grupe politički zatvorenici, a predstavnik te organizacije u Moskvi Sergej Nikitin danas je rekao da se prema njima primenjuju "surove i neadekvatne mere".
Da se članice pank-grupe surovo kažnjavaju ocenio je i šef predsedničkog Saveta za ljudska prava Mihail Fedotov.
- To što su one uradile sitno je huliganstvo, i mogu da budu kažnjene samo novčano - ocenio je Fedotov.
Ruski ombudsman Vladimir Lukin, takođe, smatra da članice Pussy Riot
ne treba da budu u pritvoru do suđenja.

- Šta su učinile? Digle hram u vazduh? - upitao je Lukin.
Ministar pravde Aleksandar Konovalov takođe je ranije kazao da one ne
zaslužuju da sede u zatvoru. 



 VIDEO > "Pank molitva" grupe "Pussy Riot":



Нема коментара:

Постави коментар