11111111111111

Претражи овај блог

петак, 20. јул 2012.

Još pola godine pritvora za Pussy Riot


Članicama ruske pank grupe Pussy Riot, koje su već četiri meseca u pritvoru zbog antivladinog performansa u crkvi Hrista Spasitelja u Moskvi, moskovski sud je u petak produžio pritvor za još pola godine

One su u februaru, uoči predsednickih izbora, u glavnom hramu Hrista Spasitelja izvele akciju u okviru koje su otpevale pesmu "Bogorodice, progoni Putina". Tri od četiri učesnice akcije su nakon toga uhapšene.

Sud je pozitivno odgovorio na zahtev tužilaštva da im pritvor bude produžen namjanje do januara 2013. godine, a advokati devojaka optuženih za huliganstvo najavili su da će podneti žalbu. Sud je odbacio žalbe devojaka, koje su tražile oslobađanje uz kućni pritvor ili kauciju od oko 3.000 dolara iako se radi o majkama dvoje male dece.

Oštećeni u tužbi je čuvar hrama, a kako su izjavili njegovi advokati novinarima, on je veoma religiozan čovek i posle akcije kojoj je prisustvovao "ima problem sa spavanjem". Oni su ocenili da je nastup Pussy Riot bio isceniran iz inostranstva.

Advokat Mihail Kuznjecov kazao je da teroristički akt u SAD od 11. septembra i "pank-moleban" mogu biti povezani, i da je akciju u hramu "organizovala satanistička grupa".
Članice grupe odbijaju optužbe crkve da "ismejavaju svetinje" i objasnile su da je u njihovoj "pank-molitvi" pomenut patrijarh, jer je dozvolio da Ruska pravoslavna crkva postane "oruđe u prljavim predizbornim igrama", aludirajući na agitaciju patrijarha u korist Putina na predsedničkim izborima.

Šef istražne grupe u predmetu “Pussy Riot” Artjom Rančenkov podneo je ostavku na tu funkciju, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova su to objasnili prelaskom na drugo radno mesto.

U zaštitu članica Pussy Riot stale su mnoge javne i kulturne ličnosti Rusije, zaštitnici ljudskih prava, koji smatraju da devojke ne zaslužuju da sede u pritvoru i budu optužene za huliganstvo, za šta im preti do sedam godina zatvora.

Ruska pravoslavna crkva ih je najoštrije kritikovala, odbijajući da im oprosti, i traži strogu kaznu.

Ispred zgrade suda članice Pussy Riot podržali su poznati umetnici i književnici, među kojima i Boris Akunjin i Lev Rubenštajn. Više od 100 istaknutih kulturnih figura se prethodno obratilo pismom Vrhovnom sudu i Moskovskom gradskom sudu pozivajući na oslobađanje aktivistkinja.

Organizacija za ljudska prava Amnesty International ocenila je da su one političke zatvorenice.



Izvor: E novine

Нема коментара:

Постави коментар