11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 23. јул 2012.

Шесторо Срба у целој општини Подујево

У селу Медреговац, на самој административној линији са централном Србијом, у три домаћинства живи само шест људи. Они су и једини Срби у општини Подујево. Кажу да би им много значило да им неко с времена на време пошаље лекаре.

На Косову, чини се да нема села са мање становника него што их је у Медреговцу, на самој административној линији са централном Србијом. Петоро Перовића и један Спасић живе у три домаћинства. Они су једини Срби у општини Подујево.




Преосталим Србима у Медреговцу Медвеђа је најближи градски центар. Иако имају асфалтиран пут до Медвеђе, косовска полиција им је забранила да га користе, већ иду преко пункта код Мердара.

"Треба да идем Дољевац, Прокупље, тамо Куршумлија, Подујево, па тако 250-300 километара у једном правцу", прича житељ Медреговца Радисав Перовић.

Брачни пар Милицу и Радисава Перовића косовска полиција је прошлог месеца приводила због кршења забране. У полицији су били осам сати. Одузели су им аутомобилске таблице МУП-а Србије са ознакама Приштине.

Радисављев брат Никола је стар и изнемогао. Живи између потребе за лекаром и забране одласка у Медвеђу где му је лекар најближи.

"Једном дечку сам дао 100 евра да дође аутом да ме превезе до Грачанице", каже Никола.

Перовићи кажу да би им много значило када би неко одлучио да им с времена на време пошаље лекаре.

Никола, који је оперисао оба кука, каже да би му одговарало да неко дође макар једном месечно.
Милица Перовић је одрасла у делу села који је админитративно у централној Србији, али се, каже, годинама не усуђује да обиђе имање својих родитеља.

Она истиче да је најопасније кад немаш слободу кретања и да пет година није отишла да обиђе имање на коме се родила.

Србе у Медраговцу почели су да обилазе свештеници из Приштине, а житељи тог села су им пренели жељу да им буде саграђена црква, макар и брвнара.

Перовићи имају велико имање у Медреговцу, али су сами, и све га теже обрађују. Млади су отишли из села које је некада бројало 40 породица. У Медреговцу се дете није родило 25 година.



Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар