11111111111111

Претражи овај блог

среда, 18. јул 2012.

Саопштење РТС о наплати претплате

РТС није тражио нити увео претплату, већ је надокнада за јавни сервис уведена одлуком српске владе 2002. године и Законом о радиодифузији, који је усвојила Скупштина Србије. Само доношење новог закона који обезбеђује финансирање јавног сервиса, мења садашњу законску обавезу грађана да плаћају надокнаду за јавни сервис у овом облику.

Поводом неуједначене судске праксе у поступцима против особа тужених због неплаћања претплате за јавни сервис, РТС саопштава да није тражио и није увео претплату, већ је надокнада за јавни сервис уведена одлуком српске владе 2002. године за време премијера Зорана Ђинђића и Законом о радиодифузији који је те године донела Народна Скупштина Републике Србије.


Само нови закон којим се обезбеђује финансирање јавног сервиса мења садашњу законску обавезу грађана да плаћају надокнаду за јавни сервис у овом облику.
Према важећим прописима, РТС не наплаћује претплату већ je по Закону тај посао поверен ЕПС-у.

РТС је, по важећим прописима, обавезан да, штитећи интерес грађана који редовно плаћају претплату, утужује лица која имају дуговања према овој законској обавези.

У поступку пред надлежним судовима РТС прилаже финансијске картице са подацима добијеним од ЕПС-а које већина судова у Србији прихвата као веродостојну исправу и доноси одговарајућа решења о принудној наплати.

РТС ће пред Основним судом у Чачку, после његовог оспоравања валидности приложених финансијских картица, предузети даља правна средства предвиђена Законом о парничном поступку.

Разумевајући тежину економске кризе која смањује платежну моћ становништва, РТС ће Влади Републике Србије предложити нова законска решења како би се испунила обавеза државе да, сходно европској пракси, обезбеди РТС-у стабилан и довољан извор финансирања.

Та решења треба да изједначе права и обавеза између грађана који су прошлог месеца испунили своју обавезу са више од 60 одсто наплаћене претплате (Београд и Нови Сад) и остатка Србије где се просечна наплата креће око 21 одсто.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар