11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 3. фебруар 2020.

СЛОВО О ИЗУЧАВАЊУ РЕЧИ БОЖИЈЕ 1


Један подвижник је рекао: „У циљу самосабрања ума, што је веома тешко због његовог лутања, много ће помоћи изучавање светоотачких списа, посебно ако оно претходи молитви. Нарочито ће
помоћи изучавање Герондикона (Старечника). Читање само пар редова из Герондикона пренеће вас у свету земљу Тебе и Нитрије, и уз помоћ Светих Отаца узнеће се ум оног који се моли и удвостручиће се његово разумевање.”

***

Говорећи несигурним грчким језиком, руски подвижник Тихон саветовао је једног монаха - почетника:

„Ти, чедо моје, треба много да изучаваш Светог Симеона Новог Богослова. Много изучавања обогаћује ум, а језик упућује слатку реч свету. Спасаваћеш грешнике, а Христос ће ти подарити златне венце. Свети Дух просветљује сваког хришћанина свећицом од једне драхме. Међутим, оног који се подвизава Он просветљује светиљком од стотину драхми.”

***

Један старац каже: „Расејаност ума на овоземаљско и испразно расејава и душу. Окренимо се унутрашњем, ка обрађивању душевног винограда, да бисмо одатле почупали све трње зла и на његово место засадили врлине. Тај посао није нимало лак. Он захтева истрајност и много стрпљења. Сусрешће се многе тешкоће. Од велике ће користи бити читање светоотачких књига којих у наше време има на хиљаде. У њима ће се пронаћи и оно што се жели и оно што је потребно. Оне ће те водити поузданим духовним путем, али само уколико се буду читале уз стрпљење и молитву.”


#старечник, #starecnik,

Нема коментара:

Постави коментар