11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 22. јул 2012.

Дао крв, сто десети пут

Милан Ђорђевић из Крушевца дао је крв 110 пута и наставиће да то чини. Он је један од добровољних даваоца крви који у Крушевцу организовано делују дуже од пола века.

Дајући крв 110. пут, током редовне акције у крушевачком гарнизону Војске Србије, Милан Ђорђевић је симболично обележио четири деценије службовања у војсци. Али одлазак у пензију не значи и крај добровољног давалаштва.


"Наставићу све докле могу да дајем крв, до шездесет пете године, али и после тога ако се будем добро осећао", каже Ђорђевић и додаје - "Увек осећам велико усхићење када некоме помогнем."
Добровољни давалац крви постао је још у средњој мајсторској школи у Нишу, али је први писани траг о томе добио у Пули, две године касније, током служења војног рока.

Због ретке крвне групе, Б негативне, много пута крв давао и ван редовних акција, широм бивше Југославије, али и у Грчкој, спремно се одазивајући позиву оних којима је тог тренутка била неопходна.

"Када сам стигао око три сата изјутра у Грчку на летовање, газдарица је плакала", прича Милан Ђорђевић.

"Кад сам је питао зашто плаче, рекла ми је да њеном брату предстоји операција и да му треба крв. Рекао сам јој да нема проблема. Одмах смо сели у ауто и отишли право за Солун", каже овај Крушевљанин.

davalac krvi 5.jpg
Милан Ђорђевић

Уз бројне плакете и захвалнице које је добио за исказану хуманост и изузетан допринос у ширењу идеје добровољног давалаштва, нашле су се и медаље за војне заслуге.
На разним пословима, као машинбравар, четири деценије провео је радећи у крушевачком Гарнизону.

"Милан је војни намештеник, али сви га знамо као мајстор Милана", каже пуковник Синиша Кресовић, командант Гарнизона Крушевац.

"Упознао сам га кад сам био питомац - коричио ми је дипломски рад. Од тада до данас успешно сарађујемо. Све своје обавезе је савесно и одговорно извршавао, а посебно желим да истакнем да своја искуства несебично преноси на млађе генерације, што нам је гаранција да ће посао који је он радио бити успешно настављен и у наредном периоду", каже Кресовић.

И не само посао већ и хуманитарна мисија у којој деценијама истрајава као узор млађим колегама.

Драгана Петровић шести пут даје крв."Трудићу се да идем његовим стопама. Чика Милан је изузетан човек, пре свега, и веома добар колега", каже Петровић.

Коме је све у протекле четири деценије помогао не зна и не броји. Хуманитарцима, добровољним даваоцима, како каже, то и није важно. Важно је само сазнање да је њихова крв некоме продужила живот.



Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар