11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 10. јун 2012.

Подршка патријарха Кирила игуману Јефрему

Ван протокола, али ипак организовано, патријарх Руске православне цркве Кирил посетио је, током посете Кипру, женски манастир Света Ираклидија и мајку игумана Јефрема, кога атинско тужилаштво терети за низ финансијских злоупотреба.

Патријарх Руске православне цркве Кирил је, током своје посете Кипру, ван протокола, али ипак организовано, посетио женски манастир Света Ираклидија и мајку игумана Јефрема, кога атинско тужилаштво терети за низ финансијских злоупотреба, пренала је Верска информативна агенција (ВИА).


Грчки медији сматрају да се патријарх Кирил том приликом поново солидарисао са осумњиченим игуманом.

Јефрем је, иначе, пореклом са Кипра и игуман је светогорског манастира Есфигрен. Грчки правосудни органи га сматрају одговорним за финансијске злоупотребе у износу од 100 милиона евра.

Он се до почетка судског процеса, налази у кућном притвору и патријарху Кирилу није било дозвлољено да се са њим сретне. Ипак, Кирил је разговарао са Јеферемовом мајком и најближом родбином који сматрају да је игуман потпуно невин.

Мајка и родбина игумана Јефрема захвалили су патријарху Кирилу за бригу и молитве, као и за писмо које је у корист игумана зимус упутио грчком председнику, иако, како се наводи, оно није имало никаквог ефекта.

Патријарх Кирил је, сматра се, овим чином поново изразио своју солидарност са Јефремом, истакавши да је његов дуг био да интервенише кад страда брат.

Случај Јефрем оптерећује односе РПЦ са Цариградском патријаршијом и Атинском архиепископијом.

У више наврата, наиме, црквене и државне инстанце у Москви су замољене да се не мешају у истрагу против игумана Јефрема, изјављујући да је он невин и узор православља, јер се то сматра својеврсним притиском на грчко судство.

Игуман Јефрем је крајем марта пуштен из истражног затвора уз кауцију од 300.000, с тим да буде у свом манастиру у кућном притвору и да се редовно јавља полицији.

Иначе, током своје посете, патријарх Кирил је освештао камен темељац будућег руског храма у кипарској луци Лимасол, а који ће се налазити под јурисдикцијом Кипра.

Храм Светог Николе биће у руском стилу, а у њему ће бити простора за 500 верника. Патријарх Кирил је позвао присутне да се жртвују и дају прилоге за градњу, да би им греси били опроштени. Према процени градња грама ће коштати пет милиона евра.

Иначе, званично на Кипру живи 8.600 Руса, незванично их тамо има и до 40.000, од којих је највише у Лимасолу. Међу њима је и одредђен број новобогаташа. Кипар годишње посети око 330.000 руских туриста.



Извор: РТС

1 коментар:

  1. JEFREM JE IGUMAN VATOPEDA!
    OPTUZEN JE DA JE U PRODAJI JEZERA (VLASNISTVO MANASTIRA VATOPED) JEDNOJ OD ADVOKACKIH KANCELARIJA KOJU DRZE GRCI IZ AMERIKE,UCETVOVAO I NEKI KORUMPIRANI POLITICAR(BIVSI MINISTAR )...A U STVARI RADI SE O TOME DA JE O.JEFREM ODNEO U RUSIJU POJAS PRESVETE BOGORODICE ,ZBOG KOGA JE NAJACE MASONSKO(SAD)ORUZIJE "hAARP"UNISTENO...RUSIJA JE KRSOOBRAZNO OSVESTANA TOM RELIKVIJOM I AMERICKI ILUMINATI SU OSTALI BEZ SVOJE DEMONSKE SILE "HAARPA"....SECATE SE SVI ONIH POZARA OKO MOSKVE OD PRE ,E TO JE IZAZVANO HAARPOM IZ SATELITA (LASEROM)...

    ОдговориИзбриши