11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 10. јун 2012.

Патријарх Иринеј освештао цркву у Загребу

  09.06.2012 17:16

  ЗАГРЕБ – Служењем литургије и освештањем Цркве Светог Саве, која се налази у оквиру новосаграђене зграде Гимназије "Кантакузина Катарина Бранковић" и духовног центра на брду Свети Дух у Загребу, патријарх Иринеј и чланови Светог архијерејског синода СПЦ завршавају тродневну посету Загребу.

"Загреб и Хрватска треба да се поносе овом гимназијом", рекао је патријарх Иринеј у обраћању окупљеним верницима, истичући да та гимназија омогућава свима који желе знати више о православљу, били они припадници српског или других народа, да то и остваре.

"И ми у Србији требало би да следимо тај пример, јер то значи много за омладину која се враћа вери и у све већом броју долази на верска дешавања", рекао је патријарх.

Говорећи о својој тродневној посети, он је изразио задовољство што СПЦ у Хрватској има добар третман."Значајно учешће у нашој посети узели су римокатолици, од црквених и државних власти до самог града. Tо значи да град Загреб рачуна на наш народ", рекао је патријарх српски.

Митрополит загребачко љубљански и целе Италије Јован, који је и инициијатор и оснивач гимназије, подсетио је на добротвора Ђуру Авировића, који је 1886. године поклонио капелу Св. Петке, заједно са замљиштем, митрополита Доситеја који је 1936. Формирао женски манастир, и митрополита Дамаскина који је све обновио након Другог светског рата."Кад сам пре 35 година дошао на место епископа, нисам могао знати да ћемо одмах уз манастир градити и отварати гимназију", рекао је митрополит.

Литургију су, уз патријарха и митрополита служили владике шумадијски Јован, осјечко пољски и барањски Лукијан, тузланско зворнички Василије, врањски Пахомије и викарни епископ моравички Антоније у присуству великог броја свештенства и верника.Tоком прве службене посте патријарх и чланови Светог архијерејског синода СПЦ, као и њихов домаћин митрополит Јован, имали су сусрете с надбискупом загребачким кардиналом Јосипом Бозанићем и сталним већем Хрватске бискупске конФеренције, на којима су се сагласили о потреби решавања ратног наслеђа, од потребе повратка свих на своја огњишта до разрешење судбине више од 1.800 несталих свих националности у рату у Хрватској.

Патријарх и чланови Синода јуче су се срели и с председником Ивом Јосиповићем и премијером Зораном Милановићем.Они су у четвртак присуствовали и академији поводом службеног отварања нове зграде гимназије у којој се настава одвија од почетка школске године 2011/12. године. Сама гимназија почела је с радом 2005. године.


Извор: Танјуг

Нема коментара:

Постави коментар