11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 26. април 2012.

Шулц: Колапс ЕУ је реалан сценарио

martin sulc1 Шулц: Колапс ЕУ је реалан сценарио

Мартин Шулц, председник Европског парламента (Фото: Новости)

Брисел – Председник Европског парламента Мартин Шулц упозорио је данас колегијум Европске комисије да је колапс Европске уније реалан сценарио, уколико се све европске институције не упрегну у одбрани њених темељних вредности.
Шулц је колегијуму, кога чине сви чланови Комисије, као главне претње будућности Европе навео растући талас десног екстремизма, економску кризу, себичност земаља чланица и нетранспарентност у одлучивању.

„Први пут у историји Европске уније, колапс ЕУ је реалан сценарио“, рекао је Шулц комесарима, који су га на данашњем састанку упознали са предлогом буџета ЕУ за наредну годину.

„Ксенофобија се шири у многим земљама, евро је доведен у питање, а угрожена је и слобода кретања унутар Шенгенске зоне“, рекао је Шулц и упозорио на тренд „ренационализације и самитизације“.

„Шефови држава и влада жемаља чланица све чешће сами одлучују о свему, састају се и разговарају иза затворених врата“, рекао је Шулц и пожалио се да се од ЕП онда очекује да послушно овери овако донесене одлуке. Он је похвалио председника Комисије Жозе Мануел Бароза за кога је рекао да „одлучно брани свој ћошак“.

Шулц је указао да одлуке донете на нетранспарентан начин наилазе на огорчење грађана ЕУ и позорио да ће прва мета општег незадовољства бити управо Европска комисија. Он је позвао Комисију да стане раме уз раме са ЕП у одбрани европских вредности.

„Заједно се можемо супротставити ренационализацији, самитизацији и угрожавању слободе кретања“, рекао је Шулц. Он је похвалио нацрт европског буџета који треба да буде усвојен на јесен, рекавши да је „амбициозној Европи потребан амбициозан буџет“.


Извор: ВасељенскаТВ

Нема коментара:

Постави коментар