11111111111111

Претражи овај блог

петак, 27. април 2012.

Црна Гора: Црквама СПЦ прете сеобе?

savnik Црна Гора: Црквама СПЦ прете сеобе?
Драженко Ристић, парох шавнички (Фото: Новости)

Никшић – Зар нам треба нови потоп?

Овим питањем нас дочекује свештеник Драженко Ристић, парох шавнички, након најаве надлежних из Подгорице да би цео шавнички појас који припада најатрактивнијем делу овог краја од 8.800 хектара могао ускоро бити запљуснут таласом будућег језера за потребе хидроелектране „Комарнице“ и црногорске електропривреде.

- Још памтимо потапање Пивског манастира и његово измештање и због тога с правом страхујемо да би нас, у суседном Шавнику, врло брзо могла задесити слична судбина. Јер, језеро прети да потопи Манастириште Јеловице, чији значај је непроцењив. У Бога се надамо да се то неће десити. Очекујемо да држава учини напор и помогне да се спаси ово светилиште – каже отац Драженко. Тачно је да су ту остаци манастира, а једина дилема је да ли је он био посвећен светом Ђорђу или светој Тројици. Предања говоре да је он био врло животан окупљајући верни народ, чувајући светлу традицију писмености и културе.

Црквени и духовни живот у најмањој и најнеразвијенијој црногорској општини, шавничкој, поново је почео да цвета захваљујући управо пароху јереју Драженку Ристићу, који је уз благослов епископа будимљанско-никшићког Јоаникија оживео после много година и школу веронауке у овом крају.

За своју будућност стрепи 1.030 житеља, који ће у наредних неколико година морати да се иселе са вековних огњишта, а измештање предстоји и културно-историјским споменицима.

- И то је нова невоља, јер тим људима треба обезбедити сигуран кров над главом. Многе су знамените историјске личности ходиле овим дробњачки крајем, остављале дубок траг, који у новом миленијуму не бисмо смели као одговорни људи да заборавимо. Веронаука је битна у нашим животима, јер се кроз њу учимо основним истинама наше православне вере – поручује свештеник Драженко Ристић.

Влада Црне Горе је усвојила нацрт детаљног плана за простор вишенаменске акумулације на реци Комарници, који представља основ за коришћење природних ресурса и наставак развоја руралних подручја.

Њиме је предвиђено да запремина вештачког језера буде око 260 милиона кубика, док би годишњи приход из хидроцентрале, после 2020. године требао да износи око 46 милиона евра. Процењена годишња производња струје била би 232 гигавата.

Косијерево

Због изградње бране Грнчарево на Требишњици и стварању Билећког језера, манастир Косијерево је премештен на нову локацију у село Петровиће у Бањанима. У свом поседу ово светилиште имало је око 3.000 хектара земље, своје млинове, а у склопу порте налазила се и болница.


Извор:ВасељенскаТВ

Нема коментара:

Постави коментар