11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 24. новембар 2011.

Унакрсно испитивање сведока "81"

Одбрана Рамуша Харадинаја тврди да је сведок "81" исказ у којем је Харадинаја и другу двојицу оптужених окривио за злочине у Јабланици код Дечана, 1998. године, "потпуно измислио".
У Хашком трибуналу, адвокат Рамуша Харадинаја рекао је, приликом унакрсног испитивања, да је сведок "81" исказ којим је Харадинаја и оптужене Идриза Баљаја и Љаха Брахимаја окривио за злочине у Јабланици код Дечана 1998. године – "потпуно измислио.
Ben-Emerson-527.jpg

"Сведок никада није био у бази ОВК у Јабланици, није тамо видео Харадинаја, нити је био припадник специјалне јединице ОВК у Дреници како се сам представио", навео је Емерсон.

 Током унакрсног испитивања, Харадинајев адвокат је затим предочио сведоку да је у првом исказу хашким тужиоцима, у новембру 2010. године у Београду, у присуству српских полицајаца и тужилаца, тврдио да је трећеоптужени Брахимај "одсекао уво једном Рому, а Србина ударио бејзбол палицом и извадио му око".
Према тој изјави, другооптужени Баљај је за то време вређао заробљене.
Сутрадан, сведок је у Београду изјаву исправио, тврдећи да је уво Србину, а не Рому, одсекао Баљај, а не Брахимај, истакао је Емерсон.
Са друге стране, сведок "81", који је остао при првобитном исказу, рекао је да је све што је испричао пред Трибуналом истина.
Сведок је, међутим, потврдио да је током испитивања у Београду више пута променио делове исказа датог хашким тужиоцима и то зато што се "плашио" српске полиције. Рекао је и да је знао да су ти делови исказа били лажни у тренутку када их је давао.
Упитан зашто вађење ока заробљенику уопште није поменуо у главном сведочењу пред Трибуналом у уторак, сведок је одговорио да је неке информације "прескочио", јер је под стресом и зато што се плаши за безбедност своје породице.
Сведок је додао да "зна много више" о оптуженима, али да из страха неке догађаје намерно није поменуо.
"Изоставио сам још много од целе приче, јер се плашим за безбедност себе и своје породице", рекао је он.
Харадинајев адвокат је, затим, сведоков исказ назвао "театром" и "измишљотином". Више пута је рекао да сведок "лаже" и да је то разлог зашто није у стању да исприча једну причу.
Сведок "81" узвратио је да "само прича шта је видео", рекавши да адвокат Емерсон "лаже за паре".
Унакрсно испитивање прекинуто је раније него што је било предвиђено зато што, према речима судије Баконе Молотоа, "сведок није био у стању да га настави".
Сведок "81" је у уторак, у главном исказу, посведочио да је био присутан када је Харадинај у пролеће 1998. године у бази ОВК у селу Јабланици наредио убиство тројице младих заробљеника ОВК, једног Србина и двојице Рома.
Поред тога сведок, који је тада био војник ОВК, описао је како је Баљај претходно Србину и једном Рому ножем одсекао уво, а потом их више пута убо у тело.
Према тврдњама сведока, Брахимај је предњачио у пребијању заробљеника. Тврдио је и да је учествовао у пребацивању тела убијених до Радоњићког језера, где су их припадници ОВК бацили.
Унакрсно испитивање сведока "81", одбрана Харадинаја наставиће сутра.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар