11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 24. новембар 2011.

О(п)стала барикада код Дудиног крша


Војници Кфора покушали да пробију барикаду код Дудиног крша. Сирена се огласила у Звечану, окупио се велики број грађана, који су потиснули снаге Кфора и ојачали барикаду. Више особа затражило лекарску помоћ. Међу повређенима и припадници Кфора.
 10.29 - Како РТС сазнаје, поред повређених грађана прошле ноћи на барикади у Дудином кршу било је и повређених припадника мађарског контингента Кфора.

02.00 - Снажна експлозија у северном делу Косовске Митровице. Оштећена два возила, нема повређених. Експлозија се догодила у близини Економског факултета, код насеља Три солитера, јавила агенција Танјуг.

01.15 - Припадници Кфора напустили Дудин крш. Срби ојачали барикаду коју су припадници мађарског контингента покушали да уклоне.

00.45 - Окупљени Срби потиснули војнике Кфора стотинак метара од места на којем се налазила бодљикава жица. У повлачењу, Кфор испалио десетине патрона сузавца. Више грађана затражило лекарску помоћ због употребе сузавца и повреда задобијених у кошкању са Кфором.

00.06 - Кфор бацио сузавац на Србе окупљене око барикаде код Дудиног крша. Грађани покушавају да подигну нову барикаду.

Припадници Кфора покушали су у среду, око 23 сата, да уклоне барикаду коју су поставили Срби код Дудиног крша, јавља репортер РТС-а Биљана Јовичић са места догађаја.

Најпре је група од 20 војника пешке прешла барикаду и поставила бодљикаву жицу, одвојивши је физички од грађана који су дежурали. Потом је Кфор ангажовао тешке грађевинске машине које су почеле да руше бетонску барикаду.
Истовремено са интервенцијом Кфора огласила се сирена у Звечану, и у Дудином кршу је почео да се окупља велики број грађана који су почели да постављају нову, земљану барикаду.
Мађарски припадници Кфора су транспортерима и кордоном блокирали Србе, а у неколико наврата употребљен је сузавац против окупљених грађана. Уследило је и гурање и кошкање између припадника Кфора и мештана, после чега је више Срба затржило лекарску помоћ.
Сат иза поноћи, припадници Кфора повукли су се са Дудиног крша, пошто су их претходно грађани одуграли од барикаде. Срби су потом обновили барикаду која је делимично била пробијена.
Начелник косовскомитровичког Округа Раденко Недељковић изјавио је да је акција Кфора једностран потез и демонстрација силе. Недељковић је рекао да је Кфор покушавао да уклони барикаду, али да су се међународни војници и овога пута суочили са народом који не жели уклањање барикада.
Председник општине Звечан Драгиша Миловић оптужио је Кфор да не поштује договор са Србима на северу Косова.
"То је потврђено и синоћ када су припадници мађарског и португалског Кфора кренули да насилно уклоне барикаду код Дудиног крша", изјавио је Миловић агенцији Бета. Председник општине Звечан је навео да је јуче на редовном састанку са Кфором у Звечану договорено да не буде никаквих једностраних акција.
DudinKrs231111W.jpg
Барикада код Дудиног крша, као место могућег пробоја припадника Кфора, последњи пут је помињана 17. новембра, али је тада колона од 11 возила међународних снага пропуштена поред барикаде у Зупчу и упутила се ка Зубином Потоку.
Кфор је, иначе, покушао да уклони барикаду код Дудиног крша у два наврата. Први пут, 18. октобра конвој возила се са пола пута вратио у Приштину.
Четири дана доцније, 22. октобра, грађани који су дежурали на барикади нису дозволили прилаз војницима Кфора.
Барикада код Дудиног крша постављена је пре скоро четири месеца и блокирала је пролаз према Јарињу.

Одговорна одлука о повлачењу

Портпарол Кфора Уве Новицки рекао је за РТС да је приликом интервенције код Дудиног крша повређен 21 војник мађарског контингента.
У саопштењу које је данас издао Кфор каже се:
"Демонстранти су употребили силу укључујући гађање камењем и гурање Кфорових војника нападајући их камионима натовареним шљунком. Војници Кфора били су приморани да у ваздух испале хице упозорења, а поред тога су употребили сузавац и пендреке у самозаштити од протестаната који су пратили камион."
Одлука да се Кфор повуче са барикаде у Дудином кршу била је рационална, јер смо желели да спречимо ескалацију сукоба, каже Новицки.
Портпарол Кфора поновио је да ће та организација наставити да спроводи мисију обезбеђивања слободе кретања.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар